Фондът на фондовете започва подготовката на нов продукт за финансиране на малкия бизнес, съобщиха от Фонда.

Първият етап е провеждането на пазарни консултации, които имат за цел да се постигне оптимална структура на продукта.

Като се базира на възможностите за предоставяне на средства за споделяне на риска и определи параметрите на финансовия инструмент, Фондът на фондовете ще идентифицира настоящите потребности на пазара и потенциалните финансови посредници.

Средствата са осигурени по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" /2014-2020/, съфинансирана със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, се напомня в прессъобщението.

За 20 млн. лв. финансиране се състезават малки фирми у нас и Гърция

Процедурата ще е в съответствие с целите на оперативната програма и особеностите на целевата група.

Прилагането на инструмента ще облекчи трудностите, изпитвани от предприятията при търсене на достъпно като цена финансиране, свързано с нивото на риск, на което ги определят банките.

istock
istock

Това ще допринесе за подобряване на достъпа на компаниите до външно финансиране при изгодни условия.

1 млрд. евро са турските инвестиции у нас


Бюджетът на инструмента е 29 млн. лв. и ще подкрепи нов портфейл от кредити в размер на 41 млн. лв., при които до 70 на сто от всеки кредит ще се финансира от Фонда на фондовете.

Конкретните параметри на заемите ще бъдат определени след приключване на пазарните консултации.

Финансирането е подходящо за подпомагане на покупката на машини, оборудване, автомобили, както и лизинги, оборотни средства и др.

Консултациите са започнали от вчера и ще продължат до 12 декември 2019 г., включително.

След приключването им резултатите от тях ще бъдат обобщени и оповестени в доклад, който ще бъде публикуван на страницата на Фонда на фондовете.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg