Дълг за малко над 69 млн. лева бе поет чрез поредната продажба на държавни ценни книжа, съобщи Министерството на финансите.

Сумата е по-малка от очакваните от финансовото министерство 95 млн. лева, които трябваше да бъдат събрани от продажбите на 20-годишни облигации с падеж на 21 2039 година.

На проведения в понеделник аукцион бяха пласирани ДЦК за 69,18 млн. лева съвкупна номинална стойност при постигната среднопретеглена доходност в размер на 1,38%.

Това е под доходността от 1,52%, която беше постигната на предходния аукцион за 20-годишни ценни книжа, проведен през втората половина на юли.

Близо 50 на сто от общините са в просрочия

В същото време общият размер на подадените поръчки достигна 132,25 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 1,39, но под коефициента на покритие от 1,41 пункта, постигнат през юли, когато бяха пласирани 20-годишни ДЦК за 200 млн. лева.
 

istock
istock

Министерството на финансите посочва, че най-голям интерес към книжа е имало от страна на банките, които придобиха 41,2% от предложените 20-годишни ДЦК, следвани от пенсионни и гаранционни фондове – 34%, застрахователни дружества с 20,2%  и други инвеститори – 4,6%.

София е рекордьор по натрупани дългове

От началото на годината държавата вече пое дълг за 900 млн. лева чрез облигации на вътрешния пазар, а причината е покупката на изтребителите Ф-16.

Максималният нов дълг, който може да бъде поет тази година, е един милиард лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg