„91 783 е броят на безработните от началото на извънредното положение. Около 20 000 са постъпили на работа по време на извънредното положение. 132 000 ще запазят работата си благодарение на мярката 60:40. Това показва, че мярката има ефект. В последните две седмици има устойчиво намаляване на регистриращите се безработни. Създават се и възможности за работни места“. Това обобщи пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя нарече манипулация изтъкването на казина, спортни клубове и големи фирми като основни първи получатели на пари по 60:40, което всява недоверие в мярката:

Сачева: Схемата 60/40 ще продължи и след извънредното положение

Списъците са на страницата на НОИ и могат да се видят, че по мярката кандидатстват и малки туроператори, и музеи, и театри, и детски градини, и сладкарници, и производители на минерална вода, и малка пералня, включително... Всеки правоимащ трябва да получи помощ. Не можем да прилагаме закона спрямо това дали дадена компания е приемлива или не... Мярката е в динамика и краткосрочна. Планираме да я удължим възможността за кандидатстване до края на 30 юни и е възможно да претърпи реконструкция и да е по-целенасочена към конкретни сектори, за които се очаква икономическото влияние да продължи“. 

istock
istock

В предаването „Неделя 150“ Сачева подчерта важността от запазване на ликвидността на държавата, нещо, за което не се говори, „а от нея зависят всички социални плащания“. 

Идва ли втора вълна безработни

Социалният министър подчерта, че здравната система продължава да има нужда от допълнителна подкрепа:  

„Трябва да направим необходимото, за да укрепим здравната система... Земеделието, транспортът, туризмът ще са в основата на пакетите, които ще се предлагат. И в момента обсъждаме мерки за летните месеци и с хоризонт до края на годината“. 

Сачева поясни, че министерството ще е максимално гъвкаво и ще подкрепи общините по отношение на социалните услуги

„Проблем би се оказало, ако имаме по-голям процент на заразен персонал в социалните услуги... Ако се стигне до липса на персонал, бихме могли да помислим за средства по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси“, за да мотивираме допълнително хора, които да ни помогнат за справяне с кризата“. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg