Възможно е да има втора вълна от безработни.

Част от притесненията ми са свързани с платените отпуски, защото те ще свършат, заяви в студиото на „Събуди се“ на Нова тв анализаторът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Другите му опасения са свързани с туризма, защото има очакване българите да го спасят.

Колко работодатели поискаха помощ от държавата по мярката 60 на 40

„За курортите това би било невъзможно, тъй като там съотношението чужденци – българи е 90% към 10%. Ще е много трудно за сънародниците ни да отидат на море през юли и август, ако те вече са използвали своя платен отпуск“, добави Ганев.

По думите му трябва да се внимава за евентуалното покачване на безработицата, но това зависи най-много от възобновяването на стопанския процес в страната.

istock
istock

Пикът на безработните беше на 6 април, когато имаше 9 000 регистрирани.

Ако погледнем данните за официално безработните от началото на извънредното положение – те са над 100 000. Имаме и 10 000, които са намерили работа в този период, добави той.

Ганев обясни, че пикът съвпада с деня, в който бе обявена и мярката „60/40“. Това играе роля и над 100 хиляди души вече са се възползвали от тази опция.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg