Мярката 60/40 беше предложена за времето на извънредното положение и важи за три месеца – март, април и май, до средата на юни, дали тя ще претърпи развитие и дали ще претърпи трансформация към 60/0, тепърва ще се правят анализи и ще се обсъжда.

Към момента мярката обхваща 42,6% от секторите хотелиерство и туризъм. Щъм този момент 7130 души от ресторантьорството с запазили своята работа и са получили пари от НОИ. Това съобщи пред NOVA министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Министърът съобщи, че 40-те процента, които работодателят дължи на работниците си, често идват от негови спестени средства.

Кога ще можем да отидем на море

„В момента повечето хотели и ресторанти извършват ремонтни дейности, облагородяват терените си, тоест – подготвят се за сезона“, допълни Сачева.

Все още се обсъждат възможностите за подпомагане на туризма, още се обсъжда въвеждането на ваучерова система, като вероятно схемата ще продължи и след края на извънредното положение, като са възможни много варианти, но всичко е въпрос на изчисления.

istock
istock

Цената на тази криза трябва да бъде платена от всички, затова е и смисълът на тази мярка, при която рискът се разпределя между работника, работодателя и държавата, като все пак в държавния бюджет да постъпват средства. Иначе няма откъде да се изплащат помощи.

Борисов: Ще запазим над 120 хил. работни места до края на месеца

Общо безработните са 291 хиляди, които са регистрирани. Тези, които са без никакви възможности за помощи, са около 12 000. Те са една голяма категория хора, които досега са работили в неформалната икономика, без трудови договори, на различен процент в заведение или търговски обекти, допълни министърът. Близо 88 хиляди души са регистрирани в Бюрата по труда от началото на кризата.

Ако самоосигуряващите се лица са декларирали доходи през миналата година и са внасяли вноските си, могат да получат кредити до 4500 лева. За професионалистите в културната сфера също има подпомагане.

istock
istock

Министър Сачева обясни и разликата между помощи и кредити:

„ Помощта, която държавата също би дала безвъзмездно, също е взета от някъде – от данъци, осигуровки или други кредити. Безлихвеният кредит за нуждаещите се трябва да бъде върнат, защото не всички хора са участвали във финансовата солидарност в Бюджета“.

Една фризьорка може да работи в салона си, може и да вземе кредит за микро предприятия в размер на от 3 000 до 10 хиляди лева, стига да има регистрирана фирма. Става въпрос за грантови схеми при изключително облекчен режим – с декларация, - тоест има огромно доверие, което се гласува на хората, допълни Сачева. Грантът ще се дава въз основа на минали обороти, като експертите ще преценяват точната сума.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg