Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева даде ексклузивно интервю за CNN. Българката предупреди, че фрагментацията на световната икономика е огромна и ще предизвика намаление на глобалния БВП със 7%.

„В началото на миналата година се опасявахме, че високите лихвени проценти могат да засегнат икономиката толкова силно, че на много места да се появи риск от рецесия. Радвам се, че това се оказа твърде песимистична прогноза. Това, което виждаме днес е, че инфлацията намалява, пазарите на труда са стабилни, а хората имат работа. Перспективите за тази година са за не много силен ръст, но все пак ще има такъв“, заяви тя.

Георгиева посочи, че очакванията за тази и следващите няколко години са растежът да бъде около 3%. По нейни думи производителността е ниска, а очакванията за растеж са под необходимия за подобряване живота на хората.

МВФ предупреди за риск от ръста на заплатите

Георгиева поясни, че има страни с ниски доходи, които изостават все повече вместо да наваксват.

„Светът трябва да се обедини, за да бъде по-проспериращ за всички“, каза още управляващият директор на МВФ.

Тя подчерта, че очакванията са през 2024 г. тенденцията за намаляване на инфлацията да продължи и на базата на това да започне спад на лихвените проценти.

„Перспективите за растеж в САЩ са доста добри и това се изразява в много стабилния пазар на труда. Американската икономика днес се основава на облекчено кредитиране“, обясни тя. И допълни, че инфлацията продължава да намалява, заради увеличаването на лихвените проценти.

„Макар че това беше болезнено, то донесе желания ефект без да тласне икономиката към рецесия. Цените започват да се нормализират, а американците имат работа“, допълни Георгиева.

„В продължение на десетилетия свикнахме с много ниска инфлация, но тя рязко скочи. Това се отрази на настроенията на хората, защото някои от тях, особено по-младите, не са преживявали инфлация до момента. Лихвените проценти също се повишиха, а дълго време бяха много ниски, дори отрицателни. А когато свикнеш да взимаш евтини заеми, но после лихвите скочат, това е шок. Разбира се, те се повишиха, за да се справим с инфлацията. За обикновените хора обаче тези две неща изглеждат като проблеми, а не като проблем и решение“, обясни Георгиева. 

Цялото интервю гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg