Увеличението на пенсиите в Румъния с 40 процента от септември не е сигурно, пише в. "Адевърул", като цитира изявления на финансовия министър Флорин Къцу.

Министърът коментира пред информационния сайт Хотнюз" изявления на премиера Лудовик Орбан относно предстоящите увеличения на пенсиите и удвояването на детските надбавки.

Във връзка с обявеното увеличение на пенсиите от 1 септември с 40 процента, министърът каза, че "не е 100 това", а за детските надбавки допълни, че към момента няма пари за тях.

Електронен паспорт от 2021 г. планира Румъния


Миналата седмица президентът обнародва закон, който предвижда размерът на детските надбавки да достигне 300 леи (123 лв.) и 600 леи (245 лв.) за деца с увреждания. Правителството обаче одобри след това спешно постановление, с което отложи прилагането на закона за 1 август 2020 г.

Динамиката на увеличенията на разходите за социална помощ е обусловена, както във всяка страна по света, от развитието на икономиката и приходите в бюджета. В Румъния - още повече, тъй като две-трети от сегашните разходи са за заплати и социална помощ, заяви министърът на финансите.

Той допълни, че средствата за удвояване на детските надбавки в размер на 7,5 милиарда леи не са предвидени в бюджета и има нужда от допълнителни ресурси - по-големи приходи и/или намаляване на разходите.

istock
istock

Финансовият министър каза, че е търсил анализа, направен от бившата управляващата Социалдемократическа партия, за закона за пенсиите, опитвайки да намери източник на финансиране, но такъв анализ не съществува.

Румъния ни изпреварва по ръст на заплатите

"Направих същото и за поправката, внесена в парламента, с която се удвояват детските надбавки. И там не намерих източник на финансиране", посочи министърът на финансите и определи тази ситуация като "максимална безотговорност от страна на социалистите".

По думите му "за да спасят имиджа си, те са готови да хвърлят във въздуха Румъния".

Флорин Къцу каза, че управлението на Национално-либералната партия е отговорно и идва с решения както за разходите (чрез реорганизация на административния апарат), така и за приходите (чрез дигитализация на данъчните служби).

istock
istock

Министърът уточни, че бюджетът за 2020 г. е построен въз основа на действащото законодателство и в него са предвидени средства за всички разходи, които са били в сила към момента на приемането му, пише "Адевърул".

Рекордно увеличение на пенсиите в Румъния

В. "Ромъния либера" публикува предложенията на бившия президент Траян Бъсеску за начина, по който да бъде осъществено увеличението на пенсиите.

Според Бъсеску правителството на Лудовик Орбан може да увеличи пенсиите поетапно, а паралелно с това да се стреми към изключително ниво на усвояване на еврофондовете.

Бъсеску предупреди, че прилагането на закона за увеличение на пенсиите е точно пътят, по който са минали гърците, за да изпаднат в криза.

"Изглежда (те) нищо не са научили от гръцката история и се поставят над икономическата реалност", коментира Бъсеску снощи пред телевизия Диджи 24. По думите му Румъния може да взема заеми, за да увеличи пенсиите, но това не е желаната посока.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg