Правителството обсъжда проектобюджета за следващата година. От догодина минималната работна заплата става 610 лева, а от юли ще има ръст на пенсиите с 6,7 на сто.

България се нарежда на трето място в Европейския съюз по нисък външен дълг, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на проектобюджета за следващата година.

Той подчерта, че ръстът на брутният вътрешен продукт е рекорден.

Работодателите са против увеличение на заплатите

По думите на Борисов в началото на мандата е било обещано той да достигне 110 милиарда лева, а в момента вече е 119 милиарда. Очакванията му са до края на мандата да достигне 130 милиарда лева. 

Борисов обясни, че ръстът на брутния продукт е най-видният показател за това, как се развива държавата:

"Миналата година ви казах, че е в добра кондиция, сега мога да ви кажа, че е в още по-добра. Безработицата отива на рекордните 4%. На практика, само на тези, които не им се работи, те не работят".

За външния дълг той отчете, че за три години той намалява от 31% на 28%, а в края на мандата ще е 19,5%., като според Борисов, това показва отговорността към следващите поколения.

Премиерът обобщи, че по отношение за битката с корупцията и контрабандата, сме с най-ниския показател в Европа по отношение на цигарите.


"Най-черната икономика, с най-бързо ликвидната стока, която замърсяваше не само политическата, а и съдебната система и създаваше най-големите елементи на корупция, най-добрите в Европа".

1255 лв. става минималната учителска заплата

За образованието парите догодина се увеличават с 610 милиона лева, от тях 360 ще са за по-високите заплати на учителите.

По отношение на здравеопазването Борисов коментира, че и там се дава още, за да се повишава възнаграждението на сестрите и лекарите.

За НАТО, по думите на Борисов, с плащането на 8-те нови изтребители, сме достигнали всички стандарти.

Правителството обсъжда днес финансовата рамка за догодина

Спад до 4% на безработицата до 2022 г.

В нея е заложено близо 47 млрд. лева приходи и точно толкова разходи от хазната. Сред основните приоритети за хазната са образованието и здравеопазването. Нулево салдо е заложено в Бюджет 2020 година. 

istock
istock

Според финансовия министър Владислав Горанов това е един от буферите срещу предстоящата криза.

Повече пари ще има не само за здравеопазване и образование, но и за подкрепа на пазара на труда в следващите няколко години.

„Анонсираното достигане на средна заплата през 2021-а от порядъка между 1400 и 1500 лева е постижимо и възможно“, каза още Горанов.

Детските помощи обаче остават замразени, срещу което възразиха от КТ "Подкрепа".

Работодателските организации вече дадоха принципна подкрепа на предложения бюджет.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg