Строим завод след завод и висококвалифицирани български кадри започнаха да се връщат от чужбина.. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на производствен завод за автомобилни светлини в Индустриалната зона край Пловдив.

"От Пловдив до Истанбул и от Пловдив до Белград имаме пътища. Затова идват инвестиции. Поучихме се от старите грешки. Сега, когато започнахме пътя Ботевград - Мездра и ремонта на АМ "Хемус", инвеститори от Кърджали отидоха във Враца и строят пет завода", каза още министър-председателят.

Дефицит на квалифицирани кадри със средно образование

Борисов изтъкна, че най-скъпото оборудване за всички електрически автомобили се пише в България.

"40 човека в софийския център измислят дизайна, които работниците произвеждат. 60 млн. евро продукция - това са 120 млн. лв. за износ", подчерта премиерът.

Помагат на 234 фирми да обучават персонала си


По негови думи, това е най-сладкото за една държава, защото добавената стойност остава тук, в България. 

„Затова искам да благодаря и на българските работници, инженери и програмисти, че довеждат с възможностите и добрата си работа и квалификация такива инвеститори у нас”, каза още премиерът Борисов.

Кои ще са най-търсените професии в България

Той съобщи още, че до края на година графикът на правителството е пълен с откриване на все повече заводи.

„Важно е също така, че в страната ни започнаха да се връщат висококвалифицирани специалисти, които да работят в тези заводи”, уточни премиерът.На откриването на завода присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, турският посланик Хасан Улусой и кметът на Пловдив Иван Тотев.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg