Очаква се коефициентът на безработица да продължи да намалява, но с по-бавни темпове.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов при представянето на финансовата рамка за следващите 2 години и бюджета за 2020г. пред социалните партньори и работодатели.

По думите на министъра, очакванията по отношение на безработицата са тя да достигне до 4 % през 2022 година в сравнение с нивата, които се очакват за 2019 година – 4,4 на 100.

Майки и безработни ощетени в бюджета за догодина

При заетостта ще има леко отслабване догодина и съответно допълнително таково през следващите две години, коментира той.

Министър изтъкна и основните рискове пред икономиката ни като нестабилната геополитическа обстановка и по-силното от очакваното забавяне на икономическата активност в ЕС, които могат да повлияят негативно както на износа, така и на очакваното възстановяване на частните инвестиции.

Очаква се БВП за следващата година да достигне 126,7 милиарда, като 2021 – 134, 9 и 2022 – 143,3, каза още министърът.

istock
istock

Ще има леко забавяне на инфлацията – около 2,1 на 100 годишно в сравнение с 2,5 за 2019 поради очакваните намаляващи равнища на международните цени на петрола, но вътрешните фактори за инфлацията се запазват.

Как ще се отрази Бюджет 2020-а на пенсиите

Очакваният икономически растеж за следващите 3 години е около 3,3 на 100 за всяка година от прогнозния период, като растежът ще бъде леко по-нисък от очакваното тази година на ниво около 3,4 %.

„Очакваме частните потребителски разходи да запазят сравнително висок темп на растеж. Положително влияние върху потреблението ще има увеличението на разходите за персонал, който предлагаме за публичния сектор. Инвестициите в основен капитал ще се увеличават, подкрепени както от частните, така и от публичните инвестиции“, добави още министър Горанов.

Данъчните ставки ще се запазят, уточни той, като по този начин се поддържа устойчиво ниво на приходите в бюджета и предвидимост на икономическата среда. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg