През август 2019 година потребителските цени в България се увеличават слабо след техен силен ръст месец по-рано, докато годишната инфлация стабилизира на нивото от юли, продължавайки да отстъпва от петгодишният връх, отчетен през април, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през август с 0,1% спрямо юли, когато нарасна с 0,8% (най-солиден месечен растеж на инфлацията от началото на 2017-а година насам).

„Новата“ линия на бедност – естество и последствия

На годишна база потребителската инфлация през август нарасна за втори пореден месец с 2,9% и след като през април тя достигна отново петгодишният връх от 3,7%, отчетен през октомври 2018-а година (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода септември 2018 - август 2019 нараства с 3,2% спрямо периода септември 2017 - август 2018 година.

Графика на инфлацията на месечна и на годишна база

През август цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 0,4% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия - с 0,1%, а цените на облеклото и обувките отчитат силно понижение с 3,3 на сто.


Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се увеличават с 0,2% спрямо предишния месец, тези за здравеопазване - с 0,5%, докато транспортните цени остват на нивото от юли. Повишение с 0,2% в края на летния отпускарски месец бележат цените за развлечения и култура, а за ресторанти и хотели - увеличение с 0,6 на сто.

Храните, алкохолът и цигарите поскъпват сериозно в страните от еврозоната

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повишава през август с 0,2% спрямо юли, когато нарасна с цели 1,3%, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо август 2018-а) се забави до 2,5% от 2,6% месец по-рано, продължавайки да отстъпва от многогодишния връх от 3,6%, достигнат през октомври 2018-а година.

Данните на НСИ са знак за известна стабилизация и дори за леко отслабване на инфлационния натиск в края на лятото, но като цяло инфлацията се опитва да стабилизира под 3 на сто.