Хората у нас, макар и бавно, свикват с пазара и с капитализма, но не могат да свикнат с голямото социално разслояване.

Това е един от изводите от социологически данни, представени от Първан Симеонов при откриването на "Младата кръгла маса", организирана от "Галъп интернешънъл" заедно с института "Иван Хаджийски".

На думи, пазарните отношения се приемат. Когато обаче се засегнат конкретни измерения, хората у нас са скептични, коментират анализаторите.

"Младата кръгла маса" събра днес изследователи от новото поколение по повод 30-годишнината от началото на промените у нас.

Защо богаташи крадат от магазини

Ако през 1992 и 1993 г. 40 на сто са приемали, че е нормално хората да се разделят на бедни и богати, то през 2013 г. този дял е вече 53 на сто, а сега е 57 на сто.

В същото време намаляват дяловете на несъгласните - от 46 процента в началото на 90-те до 35 на сто сега. Намалява и делът на колебаещите се.
Когато обаче стане дума за конкретните измерения на неравенството, хората у нас са скептични.

istock
istock

Масово е съгласието с твърдението "Доходите на най-богатите не бива да надвишат повече от три пъти доходите на най-бедните".

Богаташи изпраха 300 млрд. лири през британски банки


Това съгласие е устойчиво в годините и е характерно и за дясноцентристкия, и за лявоцентристкия електорат у нас, макар и в различна степен, са наблюденията на анализаторите. Почти няма промяна в нагласите в годините.

Това може да е обострена социална чувствителност пред сериозните неравенства у нас, но може и да е липса на готовност да се приемат ежедневните характеристики на новото общество.

Данните навеждат на хипотезата, че обществото ни е готово за пазарната икономика, но само на абстрактно ниво, отбелязват анализаторите.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg