Очакваме възстановяването на заетостта да започне в края на 2020 и да продължи през 2021 година.

Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Той обяви, че ако пандемията продължи повече от 3 месеца, то възстановяването ни ще приключи чак в края на 2021 г.

Очаква се увеличение на безработицата с 2%, но това зависи от ограниченията, свързани с медицинската част от кризата.

Предварително предвидените ръстове в годишния Закон за бюджета няма да се реализират.

Правителството е разработило три сценария, като прогнозата, която е била поставена на масата от финансовия министър, е най-негативната. По думите на Горанов това се прави, за да сме максимално подготвени с финансови буфери, за да се запази функционирането на системите на държавата до края на годината.

iStock
iStock

Фискалната рамка, която се предлага, е следната: намаление на приходите с 2 милиарда и 440 милиона и увеличение на разходите с 1 милиард и 70 милиона лева.

„Тези 70 милиона са за допълнителни лихвени разходи свързани с увеличението на лимита по държавния дълг и 1 милиард допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на ДОО за финансиране на Фонд „Безработица“.

Предприятия у нас възстановяват работа

Предложили сме и увеличение на лимита на държавния дълг, за да осигурим финансиране на дефицита, като общият размер на очаквания дефицит в бюджета за 220 година се очаква да достигне 3,5 милиарда, което е около 3 % от БВП“, уточни Владислав Горанов.

"За да осигурим допълнителни фискални буфери, предлагаме увеличение на лимита на новия държавен дълг - от 2,2 млрд. до 10 млрд. лева. Всички мерки трябва да гарантират, че държавата има достатъчна възможност да поддържа основните си функции - системата на здравеопазване, системата за социална сигурност и общо системата за сигурност, която включва МВР и Министерството на отбраната", обяви Горанов.

И допълни, че не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика.

„Особено в криза, увеличението на данъци не е добър съветник. Когато стопанският живот страда, натоварването с допълнителни тежести няма да подобри състоянието му“, уточни той.

Част от мерките, които налагат изменението на държавния бюджет за 2020 г. са свързани с одобрените допълнителни разходи за изпълнение на програмата за задържане на заетост - мярката 60 на 40.

Глобалната несигурност прави все по-трудно прогнозирането за европейската и в частност българската икономика, обяви финансовият министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg