От днес завод "Арсенал" ще възстанови работа, но с минимален брой работници, съобщава БГНЕС.
 
Това беше първото предприятие, което изцяло затвори врати заради епидемията от коронавирус. В него работят близо 9000 души.

Отделно предприятието е свързано с много външни фирми. В понеделник „Арсенал” започва работа, но съставът ще бъде оптимизиран с 2000 души, а мерките за дезинфекция са драконовски.
 
Предприятието започна производството на дезинфектанти, почистващи спрейове за ръце, медицински маски. Такива ще бъдат раздадени днес на хората, които отидат на работа.
 
"Дунарит" вече съобщи, че също от днес започва работа с работници на санитарния минимум - от 1000 души само 200 ще продължат да идват на работа
, за да довършат започнати поръчки. Останалите работници са пратени вкъщи.
 

"Стомана Перник" също свива производството.
 
„Бургаска корабостроителница“, която има договор с партньори от Русия за ремонт на кораби, няма как да работи на пълни обороти, защото руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България.

Затова дейностите по ремонтите са отложени за неопределено време. Бавят се и доставките на материали, които заради кризата сега, идват три пъти по-бавно.

Бизнесът иска помощ за всички фирми със загуби над 25%

Най-големият кораборемонтен завод у нас - „Одесос“ във Варна, закъсва по подобни причини
- работа има, но тя не може да бъде свършена, без да присъстват чуждестранните специалисти, които контролират ремонта, да пътуват.
 
Японската „Язаки“ обяви още миналата седмица, че спира и трите си завода у нас - в Димитровград, Сливен и Ямбол, в които работят повече от 5600 души.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg