Сделка на рекордната цена от 60 000 евро за гараж в центъра на София е извършена у нас през декември, обяви пред БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той коментира заедно с заместник-председателя на Национално сдружение "Недвижими имоти" Александър Бочев растящите цени на имотите в големите градове у нас.

Двамата се обединиха около тезата, че все още не можем да говорим за имотен балон. Според тях цените вече започват да достигат пиковите си нива и вероятно ще се задържат като плато през следващите години, тъй като търсенето на пазара е много по-голямо от предлагането.

Доклад: Заемите за жилище у нас уязвими от промени в лихвите

В момента, в който купувачите намалеят обаче, ще започне и спад в цените. За изминалата година имотите у нас са поскъпнали средно с 10%, в София - с 15%. Увеличеното търсене се обяснява с факта, че депозитите в банките са с нулеви лихви и хората предпочитат да инвестират, опасявайки се от обезценяване на спестяванията им.

istock
istock

Ниските лихви по кредитите също спомагат процеса като очакванията са те да се задържат на това ниво и тази година, след което да започнат да се покачват.

Хората, които в момента теглят кредит, са защитени от рязко нарастване на лихвата им, защото след спукването на имотния балон през 2008-а година всички държави в ЕС са ограничили инициативата на банките сами да вдигат лихвите на вече изтеглените кредити.

Половин милион евро дават за къща до София

Всички се образуват от прозрачен пазарен индекс плюс твърда надбавка, което значи че покачването би било плавно и това не трябва да тревожи хората, заяви кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него е разумно да инвестираме в имот сега, ако разполагаме със спестени минимум 10%-15% от стойността на имота и можем да разчитаме на стабилни доходи, които да покрият дългосрочна кредитна вноска.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg