Безплатното саниране на жилищни сгради приключва, обяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов. Според него 100% безвъзмездно финансиране вече е невъзможно, а алтернатива са частните инвестиции и лично участие на собствениците. 

Енергийно бедните ще бъдат подпомагани, за да няма социално разслоение в процеса. Попов съобщи още, че за енергийното обновяване на сградния фонд в България са необходими 60 млрд. евро. 

5100 лева средно за апартамент ще е самоучастието при саниране

Повече от 66 000 сгради се нуждаят от енергийно обновяване. Досега с грантови безвъзмездни средства са обновени едва 4% от тях. Това предстои за още 700 сгради, след което ще се премине към финансиране единствено с частен капитал и самоучастие на собствениците, каза министърът на околната среда и водите:

"Ако ние отделяме всяка година по 1 милиард евро публичен ресурс, това са пари за 60 години. Тоест, ако ние вървим с този подход на влагане на 100% публичен ресурс в обновяването на сгради, българският сграден фонд ще остане вечно 70-те, в най-добрия случай - ранните 80 години".


Въпреки че държавният ресурс не е достатъчен, за да гарантира темповете на енергийното обновяване на сградния фонд, преустановяването на безвъзмездното финансиране ще доведе до социално разслоение в обществото, предупреди министърът.

Удължават срока за кандидатстване за саниране

От своя страна, заместник-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева посочи, че Националният декарбонизационен фонд ще подпомогне енергийно бедните.

"От 100% грантово финансиране трябва най-после да се премине към самоучастие, към частно финансиране. Само с публични пари няма да стане. Публичните пари все повече трябва да се насочат към подпомагане на енергийно бедните". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg