70% от асансьорите в жилищните сгради у нас са опасни и част от тях са за спиране. Това показват данните на Българската асансьорна асоциация. От много висок риск са асансьорите в обществените сгради, където всеки ден стотици хора ги използват.

Григор Къшов - главен директор в Главна дирекция "Технически надзор", обясни колко често трябва да се извършва техническа проверка, как се случва това и как да действаме при авария, предаде БНТ.

Влизат в сила нови изисквания за имотите

"Най-честите проблеми при асансьорите е неминал технически преглед - това е установено при нашите проверки най-масово. Бих искал да кажа на хората да не излизат сами от асансьора, когато заседнат. Това е най-често срещаният повод за злополука. Срокът за изчакване е 1 час по закон на поддържащата фирма. Ако няма устройство за спешно повикване в асансьорите, то те са незаконни и трябва да бъдат спрени веднага. При нашите проверки нарушения в обществените сграда нямаше, единствено бяха установени в жилищни сгради.

istock
istock

При сградите от старото строителство бих казал, че асансьорите са по-качествени, но са вече морално и физически остарели. В много сгради вече асансьорите се обновяват", обясни Григор Къшов - главен директор в главна дирекция "Технически надзор".

Какво жилище да купите - панелка или ново строителство

Той допълни, че новите асансьори, които отговарят на европейските изисквания, са безопасни. Те минават специална комисия, която ги проверява. Един път в годината минава инспектор, който ги преглежда, а поддържащата фирма минава поне веднъж в месеца да ги проверява.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg