Близо 7000 допълнителни жилища на достъпни цени и наеми се очаква да излязат на пазара на недвижими имоти в Кипър през следващите 3-4 години чрез новата единна жилищна политика на правителството. През януари предстои да бъдат обявени условията за изпълнението на включените в нея планове.

Атрактивният пакет за строителния сектор и потребителите предвижда редица стимули, облекчения, субсидии, чрез които в средносрочен план да се увеличи жилищният фонд, като се гарантират финансово достъпни жилища на нуждаещите се млади семейства и хора с ниски доходи, подчерта вътрешният министър Константинос Йоану.

1000 евро минимална заплата в Кипър от 1 януари

Първата процедура, която се открива, е за плана за строителство върху частни терени с цел отдаване под наем. По него се предлага допълнителен коефициент на застрояване до 45% от сегашния, заедно с данъчни облекчения, при задължението всички допълнително изградени жилища да бъдат давани при по-нисък наем за най-малко 6 години.

istock
istock

От този месец ще влезе в сила и програмата „Саниране – под наем“, която ще осигури по-евтин дом под наем чрез предоставяне на субсидия на собственици на неизползвани жилища за техния ремонт, съобщава БНР.

Новата единна жилищна политика, обявена от правителството през октомври миналата година, включва шест програми и е най-голямата намеса на държавата в решаването на острия проблем с високите продажни цени и наеми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg