Минималната работна заплата в Кипър от 1 януари 2024 г. става 1000 евро, реши правителството днес. От повишаването ѝ ще си възползват около 25 000 работещи. Новият ѝ размер ще е в сила 2 години, съобщава БНР.

Най-ниското месечно възнаграждение се увеличава с 60 евро спрямо досегашния му размер от 940 евро, който бе въведен от 1 януари тази година. То се прилага при работа на пълен работен ден след навършване на 6 месеца непрекъсната заетост в същата компания.

Нараства и минималното заплащане при наемане на служители - от 885 евро сега то става 900 евро на месец.

Най-нископлатените работници са в центъра на целенасочените политики на правителството за защита, за да се избегне социалното им изключване, подчерта министърът на труда Янис Панайоту днес.

В коя държава плащат по-ниски сметки за ток и пазаруват по-евтино

Според него новият размер на минималната заплата е балансиран между нуждите на обществото и потенциала на икономиката.

istock
istock

Правителственото решение идва след продължил месеци социален диалог. В него синдикатите настояваха за минимална заплата от 1020 евро, подчертавайки ерозията на доходите на хората от високата инфлация. Работодателските организации предлагаха 970 евро, аргументирайки се със силно увеличените оперативни разходи на компаниите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg