Недвижимите имоти в България продължават да се търсят - преди всичко сред самите българи. Цените на имотите и наемните нива ускоряват нарастващото търсене и инфлацията, обясни Людмила Шабанина, мениджър за работа с рускоезични клиенти на New Estate Bulgaria, по време на онлайн дискусия в телеграм канала на Prian.

Цените в черноморските курорти в България са се повишили от миналото лято - с 20-25%. Ако миналата година гарсониерите се продаваха за 17 000 –19 000 евро, днес същите струват 22–25 хил. евро в зависимост от местоположението и гледката. Цените на едностайните апартаменти са се повишили от 25–27 хил. евро до 33– 36 хиляди евро, обяснява Людмила Шабанина.

В залива на Слънчев бряг (Св. Влас, Несебър, Равда) не можете да намерите жилище под 40 хил. евро, цените на тристайните апартаменти започват от 45-50 хил. евро. Но търсенето все още надвишава предлагането. До известна степен поради минималния брой нови проекти по крайбрежието. За предприемачите е все по-малко изгодно да започнат строителство, допълва тя.
В големите градове историята е друга – строителството е много активно.

София се застроява и средната цена на квадратен метър в столицата вече надхвърля 1500 евро. Има търсене на абсолютно всякакви имоти: съветски панелки, нови сгради, паркоместа, търговски площи.

Във Варна, както и във всеки друг голям град в България, цената на квадрат е надхвърлила 1000 евро и възлиза на 1200 -1500 евро в зависимост от вида на обекта, състоянието и местоположението му.

Инфлацията в страната е около 12%, но доходите на местните жители са нараснали още повече през годината (около 17%), което позволява на гражданите да останат активни на пазара.
Българите преоткриха Черноморския пазар. Най-голямо е търсенето на жилища в комплекси с минимална такса поддръжка. Все по-често те придобиват ваканционни имоти за собствено жилище, където могат да идват целогодишно и да ги отдават под наем само за кратък период, посочва Шабанина. Активни са купувачите от Източна и Западна Европа - поляци, румънци, германци (руско- и немскоговорящи), французи, белгийци, холандци. Целта на закупуването им е собствен отдих и инвестиция - отдаване под наем.

Отдаването под наем е популярна услуга. Апартаменти от частни собственици и хотели в Слънчев бряг, които работят в режим all inclusive или ultra all inclusive, са много търсени сред туристите.

Ще продължат ли да поскъпват имотите у нас

Руснаците - собственици на български апартаменти днес обаче срещат трудности с отдаването под наем на жилище, казва Людмила Шабанина. Услугите за резервация и краткосрочно наемане на Airbnb не са достъпни за тях, така че трябва да се свържете с управляващите компании. Услугите им са платени, а отдаването под наем не е толкова изгодно, колкото преди.

istock
istock

Тя препоръчва за тези, които планират покупка на имот в България, първо да се ориентират по важните за тях параметри, да проучат офертите и едва след това да се обърнат към агенцията. Те ще изпратят селекция от подходящи опции. Но трябва да вземете решение бързо. Пазарът е много динамичен. Страхотните сделки се разпродават за броени дни. Сериозно, тези, които искат да продадат обект на пазарна цена, могат да го направят само за два-три дни, обяснява Шабанина.
 
Плащанията от Русия до България и обратно вече отнемат няколко дни. По-надеждно да преведете сумата от банка извън Русия. За целта някои търговци отварят сметки в Грузия, Армения, Турция, Обединените арабски емирства и дори в Сингапур.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg