Високите ренти в плодородната година вдигнаха цената на земята в Добричкия регион до 3000 лева за декар, съобщиха на БТА брокери на недвижими имоти.

Ръстът идва след белязаната от сушата минала стопанска година, когато в областта се намираха парцели и под 2000 лева.

Ренти от 100-120 лева за декар, които тази есен се изплащат, са основният "двигател" за поскъпването, коментира председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова. За сравнение - през миналата година с ниски добиви собствениците на земя получиха възнаграждение от арендатори и кооперации едва по 30-50 лева.

Вдигат рентите у нас

По думите на председателя на браншовата организация цената на земеделската земя в Добруджа средно е поскъпнала с 200-300 лева за декар. В землището на Балчик, където се търгуват най-скъпите ниви, вървят сделки и за 3000 лева, казва Тодорова.

Има огромен интерес към покупката на земя, но продавачите са малко, коментира за БТА управителят на една от големите агенции за недвижими имоти в региона Ралица Кулева. Брокерът смята, че по-високите ренти тази есен задържат предлагането. Според Кулева нивите са поскъпнали средно с 15 на сто на годишна база и вероятно цените ще се вдигнат още до края на 2021-а. Част от арендаторите и земеделските кооперации се очаква да доплатят авансово дадените ренти, след като продадат цялата реколта, е обяснението за направената прогноза.

istock
istock

Сега полетата в община Балчик, където рентните възнаграждения са най-високи, вървят между 2800-3000 лева и дори над тази граница, посочи брокерът. Най-плодородният чернозем край Генерал Тошево се предлага за 2700 лева, а край Каварна - за около 2500 лева за декар. Дори в Тервелския край, където сделките обичайно са по-малко, нивите достигнаха цена от 2300 лева, обобщава Кулева.

Как чужденци могат да придобиват земя у нас

При високите добиви това лято цените на земята в Добричкия регион се върнаха на равнището отпреди сушата - средно по 2500-2600 лева за декар, както се търгуваха през стопанската 2018-2019 година, смята Димитър Коларов, мениджър в кантората в Добрич на една от големите агенции за недвижими имоти в страната. По думите му в годината на бедствието най-скъпите парцели са се продавали по около 2100-2200 лева. Брокерът добавя, че и сега най-много търсят земя предимно арендаторите.

Наред с големите земеделски производители пазарът привлича и обикновените хора, които търсят защита от инфлацията, добави Ралица Кулева. Според нея дребните инвеститори влагат парите си в земеделски парцели и заради отрицателните лихви на банките като не крият и тревогата си какво ще се случи със спестяванията им, ако бъде въведено еврото.

По думите й заедно с огромния интерес към земеделската земя в региона се засилва и търсенето на селски имоти предимно от млади хора. Досега не се беше случвало семейства да теглят кредити за селски къщи, което поражда надеждата, че добруджанските села ще се оживят, коментира брокерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg