Значителен ръст в сделките с ваканционни имоти по Северното Черноморие. Все повече българи придобиват имоти по морето. 90% са нашенците, които си купуват жилища там, за сметка на руснаци и чужденци от други народности. А цените на морските апартаменти вече догонват софийските.
 

Според Ивайло Градев от сдружение "Недвижими имоти" цените на градските имоти през последните години са се вдигнали значително.

"За сметка на това ваканционните изостанаха, а все повече хора го осъзнават и се насочват към търсене на такива имоти. Младите български семейства работят от вкъщи и биха предпочели да го правят край морето, за да имат хубава гледка.

Покупката на ваканционен имот става приоритет за българите

Предлагането по Северното Черноморие не е толкова голямо като на юг - цените варират от 1000-1200 евро на квадратен метър. Луксозните комплекси предлагат и до 1500 евро. В Балчик има сериозно търсене, а цените са ниски за обзаведен апартамент", посочи той пред NOVA NEWS.

Жилища, без нужда от ремонт, най-скъпи на пазара

По думите му най-голям интерес има към малките имоти - двустайни и ателиета - заради ниските експлоатационни разходи.

"С 20-25% са се покачили цените при ваканционните жилища през последните две години. Ниските кредити и повишеното търсене са в основата на ръста в стойността. Хубаво е да има поне 20-25% самоучастие, хората да не разчитат само на банкови кредити", призова Градев.

Повече по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase