Цените на тухлените и панелните жилища се изравняват. Младите семейства предпочитат нискоетажно строителство, предимно тристайни имоти, на партерен етаж със собствен двор. Това показва анализ на пазара на имоти в Пловдив ня една от агенциите за недвижими имоти у нас - imoti.net.

Засилено се търсят и жилища с гараж или паркомясто. Налице е ръст от 34% на сделките с имоти в началото на 2021г. в сравнение с началото на 2020г, като това е най-високият ръст в страната.

Цените на жилища са се повишили с между 10-20%, в зависимост от района и качеството на строителството, като най-високи са цените на жилища в близост до университетите.

В централната част на Пловдив цените на квадратен метър на имот варират около 1000-1100 евро, като могат да се открият и имоти с цена на квадратен метър от 1400 евро.

За какви разходи да се подготвя, когато купувам имот

Много голям е и интересът към къщи извън града. В села, които се намират до 7 км. от града, цената е на кв. м. на имот е 700 евро, а до 20 км. е до 600 евро. Старите къщите, които се намират на по-голямо разстояние от 20 км. от града, се купуват на цена от 40 до 90 хил. лева.

istock
istock

Една от новите топ дестинации за покупка на къща е село Гълъбово. Много търсени са и парцели с размери около 500-600 кв. м., както в Пловдив, така и в близките села за построяване на еднофамилни къщи с двор за отдих.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg