Търсенето на недвижими имоти от началото на тази година нарасна с около 20-30 процента, каза днес във Варна Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи, който бе сред участниците в дискусия, посветена на състоянието на сектора.

По думите му, строителният бранш е един от малкото, пощадени от пандемията, тъй като в него се планира в дългосрочен план, а и се изисква време да бъдат завършени обектите.

За какво да внимаваме, ако купим апартамент на партера

Цените на имотите в момента растат, защото себестойността на използваните материали се покачва, уточни Точевски.

По думите му, другият фактор е интересът на клиентите. Хората предпочитат да инвестират парите си в недвижими имоти, тъй като у нас все още финансовите инструменти като акции и облигации не са много популярни, посочи Точевски.

istock
istock

По темата с презастрояването на големите градове той коментира, че тя предизвиква негативизъм и протести, но всъщност истината е малко по-различна. Той припомни, че има много незастроени територии, където обаче няма изградена инфраструктура.

Поскъпват жилищата в затворени комплекси


Държавата и строителството трябва да се движат заедно, за да може след този, който строи, да остава прекрасна инфраструктура - озеленяване, тротоари, осветление, а не луксозни сгради да стоят насред калта, бе позицията на Точевски. Той каза още, че в момента една от основните задачи на асоциацията е да работи активно за преодоляването на този проблем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg