За последните десет години, инвестициите в недвижими имоти са най-ефективния подход в битката с инфлацията. Те позволяват на инвеститорите и обикновените хора да запазят стойността на парите си. За разлика от златото, имотите имат добавената стойност да могат да се ползват за жилищни потребности или да носят доход при отдаването им под наем. Това  коментира за pariteni.bg Ради Радев, търговски директор на Arco Real Estate.

“За сравнение - най-зле от всички съществуващи варианти за противодействие на инфлацията се представят инвестициите в Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО), предполагам и затова е задължително.”, допълни той.

Според Радев няма причини да смятаме, че и през следващите десет години инвестициите в имоти няма да бъдат също толкова успешен начин да съхраним парите си, предпазвайки ги от нарастващата инфлация: “За следващите години очаквам недвижимите имоти да останат една от най-добрите алтернативи. Естествено, ако човек е визионер и може да предвиди  следващия “хит”, както преди десет години това са били акциите на “Тесла”, ще получи по-добра доходност. Другата по-добра инвестиция е подобряването на личните умения и компетенции.”, смята експертът.

Но какви са основните рискове, свързани с инвестицията в недвижими имоти?

Основните рискове в имотите са свързани с ликвидността. Доходите от отдаване под наем при една добра инвестиция в недвижим имот са около 3,5-4,5 на сто, но това е само черешката на тортата. Основната възвръщаемост е в покачването на стойността на имота, обикновено над нивата на инфлацията. Повишава се и възможността за използване на евтин кредитен ресурс.

istock
istock

Радев напомня, че при инвестиция в недвижими имоти можем да се възползваме и от възможно най-ниската ставка при облагането с данъци. “Печалбите и доходите от имоти се облагат по най-ниската възможна ставка – 10 на сто, намалени с 10 на сто нормативно признати разходи.”, посочи той. И съветва да не сключваме повече от две сделки годишно, иначе като физическо лице рискуваме да попаднем в друга данъчна категория. За влиянието на лихвените проценти върху недвижимите имоти смята, че то е съществено, защото вдигането на лихвите води до намаляване на  броя на сделките и може да окаже влияние на цените в райони, в които няма остри жилищни потребности.

Колко стигнаха цените на жилищата у нас

Кога ще ни се възвърне инвестицията, ако например си купим двустаен апартамент?

Това зависи от периода, в който сме решили да го задържим. Инвестицията се връща в момента, в който го продадем, иначе след около 20-25 години. При сегашните лихвени условия, ако сме го закупили с кредит, този срок може да се съкрати и до около 15 години, каза експертът.

Много хора днес се интересуват как се отразява покачването на лихвите по кредитите, ще спадне ли доходността от инвестицията в недвижими имоти?

Според него за хората без кредити ще означава ръст на доходността, защото това обикновено означава и ръст на нивата при наем на имотите. За останалите може би няма да промени особено обстоятелствата, защото ще им се вдигне и приходът от наем.

istock
istock

Относно очакванията на пазара на имоти през 2024 година, Радев смята, че той няма да претърпи съществени промени. Ще има лек ръст при сделките за покупка на качествени жилища. В районите с по-малко жилищни потребности цените могат да претърпят промени, свързани с намалелия брой инвестиции, прогнозира експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg