Инвестициите в имоти през първото полугодие на 2022 г. достигат почти 67 млн. евро, показва новият доклад на Colliers за инвестиционния пазар на имоти. Този обем е по-висок от резултатите, постигнати през същото полугодие на 2021 г., но остава по-нисък от нивата, достигани преди пандемията.

Основната част от общия обем трансакции се дължи на сделки с търговски площи – 41%, следвани от индустриални и логистични площи (23%), офис площи (14%), площи със смесено предназначение (13%) и парцели за строеж (9%). Наблюдава се известно подобряване на ликвидността на търговските площи - тенденция, която очакваме да се запази и в следващите месеци.

В доклада се вижда, че местните инвеститори продължават да са трайно активни на българския пазар, а сделките с имоти, генериращи доход, са със значително по-голям дял (67%) от този на активите, закупени за собствено ползване (24%), и спекулативните имоти (9%). Поради свития общ обем, имотите с доход регистрират необичайно високи стойности.

Нивата на възвръщаемост остават стабилни и запазват стойностите си от края на 2021 г., а именно за офиси и търговски площи - 7.75%, индустриални и логистични площи - 8,5%.

Как да проверите за тежести върху имота

През втората половина на 2022 г. на инвестиционния пазар се очаква да се приключат по-големи сделки и обемите да се повишат до традиционните за българския пазар средногодишни нива. Това покачване се очаква да бъде свързано и с по-голям дял на чуждите инвестиции.

istock
istock

Прогнозира се успокояване на пазара, а в краткосрочен план и леко покачване на нивата на възвръщаемост, като следствие от корекцията на ФЕД и ЕЦБ в лихвените проценти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg