Жилищата в София са поскъпнали най-много за последната година – с 8,8%, така средната цена на квадратен метър стига 1175 евро. В Пловдив цените на имотите са се вдигнали с 5 на сто за година, а средната вече е 1835 евро за кв. м., съобщава Нова телевизия.

Така България се нарежда на 25 място в света по ръст в цените на имотите. Средно към средата на 2021-а жилищата у нас са поскъпнали със 7.5 % за година, показва изследване на имотния пазар сред 55 държави в света.

Как се променила цената на имот, намиращ се в сграда ново строителство в един от най-търсените квартали на София. Тристаен апартамент в централната градска част вече се предлага за 2200 евро за квадрат, обясни Атанас Атанасов, брокер на недвижими имоти.

Само за последната година този имот е поскъпнал с близо 20%, обяснява експертът. И допълни, че подобни имоти, които са предлагали, са били с цени 1700-1800 евро за квадратен метър.

След година на пандемия търсенето на имоти расте и то с бързи темпове, обясняват експертите. 2020 г. заради пандемията много хора отложиха покупката на имот, обясни Десислава Здравкова, управител на агенция за недвижими имоти.

Колко струва къща в южните райони на София

Така през 2021 г. сделките с имоти, сключени в София са с около 50% повече, спрямо тези през 2020 г., допълни Здравкова.

istock
istock

България – в топ 25 в света по ръст в цените на жилищата. Въпреки кризата - през последната година имотите у нас продължават да поскъпват, а изтеглените ипотечни кредити – да растат.

Допълнително цените на имотите се напомпват и от поскъпването на строителните материали. Повече по темата вижте във видеото.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg