Мадрид и Барселона остават притегателни центрове както за вътрешна, така и за външна миграция. Тук, за разлика от други испански региони, има много повече шансове за намиране на работа, с висока квалификация - за много прилични пари. Но в същото време животът в столиците е скъпо удоволствие.
 
Според портала Idealista през септември 2022 г. средната цена на жилищните имоти в Барселона се е увеличила с 5% годишно и е достигнала 4121 евро на кв. м. В Мадрид поискаха 3992 евро на квадрат, което е със 7,6% повече от година по-рано.
 
Ако говорим за наем, тогава цените и двата града изпреварват тези в цяла Испания. Най-високата наемна цена в Барселона е 16,9 евро на кв. м на месец. Следва го Мадрид с 15,4 евро.
 
Решението за тези, които искат да получат достъп до ресурсите на мегаполисите, но не и да плащат и надплащане за жилища, е купуването на недвижими имоти в предградията. Разбира се, цените в тях също прогресивно растат. Но ако търсите, все още можете да намерите евтини опции тук, пише prian.ru.

Експертите съставят списък с общини, разположени в околностите на Мадрид и Барселона, където жилищата струват два до три пъти по-евтино, отколкото в столиците.

Община в провинция Барселона, само на 15 км от столицата. Най-младият град в Каталуния с население малко под 14 хиляди души.
Първоначално това е голям набор от социални жилища, построени през 60-те и 70-те години между Сабадел, Серданьола дел Валес и Барбера. Заселен е от испанците, които емигрират на юг от Иберийския полуостров. В продължение на 20 години Badia del Vallés имаше статут на местност, образуваща съюз с посочените общини. Той става независим едва през 1994 г.

Испанците не продават жилищата си

Днес това е малък зелен град с обширни градини и паркове, широки алеи, което само добавя удобство за местните жители. По-интересното е, че структурата на строителството на града повтаря Иберийския полуостров.
 
По-голямата част от населението са "имигранти", което е отразено и на герба. Лястовицата символизира имиграцията, благодарение на която е станало възможно създаването на града. Средната цена на квадратен метър тук е 1471 евро.

istock
istock

Община в провинция Мадрид с население около 120 хиляди души. Намира се на 20 км от испанската столица. В началото на 20 век в Парла живеят малко над 1200 души. Но през 60-те и 70-те години има истински демографски взрив. Поради мащабната градска миграция, която се проведе в Испания през тези години, жители от Кастилия-Ла Манча, Андалусия и Естремадура се преместиха тук, за да имат по-бърз достъп до Мадрид.

Вторият скок в нарастването на населението започва през 1996 г. поради имиграцията от Алжир, Мароко, Румъния, Полша и африканските страни. Тази тенденция продължава и до днес. Градът е древен, датира от 1255 г., благодарение на което може да се похвали с паметници на античната архитектура. Например местна забележителност е църквата Nuestra Señora de la Asunción, която в града се нарича просто Старата църква.

Повечето от местните недвижими имоти са представени от стария фонд, но има и нови сгради. Средната цена на квадратен метър е 1549 евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg