През първото полугодие на 2020 г. пазарът на офиси в София се сблъска със значително забавяне поради икономическата несигурност, причинена от COVID-19. Повечето запитвания и нови договори за наем бяха прекратени или отложени за по-добри дни.

Компаниите стават все по-внимателни по отношение на увеличаването на броя служители или наемането на допълнителни офис площи и обмислят възможността да позволят на повече хора да работят от вкъщи в дългосрочен план. Това показва доклад на румънската JLL с подкрепата на IPC Partners България.

Втората половина на 2020 г. ще предложи по-ясна представа за това как ще се развива пазарът и за ефектите от кризата. Предварителните индикации не показват значителна промяна в нагласите след края на кризата и очакванията са повечето служители да се завърнат в офисите. В момента има нарастване на запитванията за споделени офис пространства.

Предлагането на новите офис площи в София за цялата 2020г. (общо 188,000 м²) се очакват да бъде с 3,6% по-високо в сравнение с миналата година, когато са завършени 181,500 м². В момента се изграждат около 370,000 м², от които се очакват приблизително 115,000 м² за втората половина на 2020, показва докладът.

istock
istock

"С няколко изключения, проектите, които са вече в процес на изграждане, не са изправени пред забавяне или промяна в етажните планове. Въпреки това, предвид икономическото забавяне, някои от проектите на етап планиране могат да бъдат отменени или отложени. Следователно не се очаква да стартират много нови строежи през следващите 12 месеца", коментира Мая Балтаджиева, управляващ партньор на IPC Partners България.

Търговските вериги се отървават от имоти

Общият обем на отдадени офисни площи за първото полугодие на 2020г. е около 56,600 м², което е с 15% по-малко в сравнение с първото полугодие на 2019 г. Пазарът е доминиран от подновявания на договори за наем с повече от 40% дял от общото усвояване. Нетното усвояване на площи за първото полугодие на 2020г. е около 23,100 м².

istock
istock

През първата половина на 2020 г. се наблюдава леко увеличение на процента на свободните площи от 9,5% в края на 2019 г. на 10,5%. След рекордния обем на нови на офис сгради през 2019 г. и поради световната криза COVID-19, се очаква свободните площи да се увеличат допълнително.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg