38% от компаниите в София планира да намалят офис площите си с над 10% в краткосрочен план, показва проучване на Cushman & Wakefield Forton, проведено сред дружества с общо над 43 000 служители в София през първата половина на май.

В анкетата участват фирми от аутсорсинг и IT сектора (62%), финансовата сфера (35%), фармацевтични компании и такива, предлагащи правни или консултантски услуги.

Проучването на консултантската компания показва нарастващ интерес към реорганизация на работното пространство, при която служителите нямат собствени бюра, а ползват свободните към даден момент, т.нар "hot desking". Популярна система за организация на площите е и Activity Based Working, при която в офиса се обособяват различни функционални зони в зависимост от дейностите и работния процес.

Допитването посочва, че бизнесът обмисля цялостна реорганизация на заеманите офис площи, за да осигури безопасна и ефективна среда при връщането на хората на работните им места. 53% от участниците в проучването посочват, че ще търсят решения като Hot Desking, Activity Based Working и други.

Четири от пет компании все още нямат яснота кога ще върнат работещите в бизнес сградите: от запитаните 11% посочват, че започват да връщат служителите си на работните места наесен.

istock
istock

"Връщането на служителите на работните им места ще е дълъг процес, свързан с цялостна реорганизация на начина на работа. Показателно е, че редица компании ще запазят частично работата от къщи и ще върнат хората в офиса на ротационен принцип", коментира Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи".

Свалят наеми, за да запазят наемателите

Въпреки че реорганизацията ще позволи на компаниите да оптимизират работното пространство, 55% от участниците в проучването заявяват, че не планират да променят обема на наетите площи. 38% планират намаление с над 10% в краткосрочен план.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg