Продажбите на недвижими имоти в Германия са скочили до рекорден максимум, сочат последните данни на асоциацията на компаниите за недвижими имоти (IVD ), цитирани от ДПА, съобщава БТА. Това се случва на фона на все по-големите опасения на централната банка, че цените са прекалено високи.

Миналата година купувачите на частни и търговски недвижими имоти са похарчили 353,2 милиарда евро (400 милиарда долара), според данните на браншовата асоциация.

Общата сума, която се основава на налога за прехвърляне на земя и не показва точно колко имота са били продадени, е била с 13,7 процентни пункта повече, отколкото през 2020 г. и когато и да е било преди това, съобщи асоциацията.

Все по-малко хора могат да си купят жилище

Според Германската централна банка има ясни знаци, че жилищните сгради и апартаментите в градовете са надценени. През миналата година те са нараснали с 11,3 на сто. Според доставчика на данни "Булвиенгеса“ (Bulwiengesa) обаче цените са се повишили със 7 на сто.

istock
istock

Цените на недвижимите имоти в градовете през 2021 г. са били с между 15 и 40 на сто повече от това, което предполагат социално-демографските и икономически показатели, се посочва в неотдавнашния доклад на банката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg