Средната класа е изгонена от холандския жилищен пазар, а разликата между богати и бедни се увеличава, особено в големите градове. Почти невъзможно е домакинство с общ годишен доход до 35 000 евро да закупи къща в Холандия, според имотния регистър, съобщава NL Times.

Освен това дори тези, които печелят до 60 000 евро годишно, имат малък шанс - те могат да си позволят само 37% от къщите в страната, спрямо 65% преди четири години.

Проблемът е, че през годината цените на жилищата в Холандия са се повишили с почти 20%. Междувременно нивото на предлагане никога не е било толкова ниско. Наемните цени също се покачват.

Колко искат за апартамент в различните градове в Германия

Най-тежко е положението в четири големи града - Амстердам, Ротердам, Хага и Утрехт, защото там са с най-високи цени на жилищата. Високата цена на недвижимите имоти в Амстердам се отразява и в увеличаването на броя на милионерите в столицата. Според статистиката на Холандия 4,4% от жителите на Амстердам са били милионери към 1 януари 2020 г.

istock
istock

Това означава, че общите им активи са над 1 милион евро, с изключение на задължения като ипотеки и други дългове. Този процент се е удвоил през последните пет години.

Според статистическата служба в холандската столица разликата между богатите и бедните се увеличава. 35% от населението на града е с високи доходи, а 47,6% с ниски. Средната класа е само 18% от населението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg