Водещата онлайн платформа за жилищни имоти в Германия ImmoScout24 пусна доклад за развитието на пазара на жилищни имоти в петте най-големи града в Германия: Берлин, Кьолн, Мюнхен, Франкфурт на Майн и Хамбург.
 

Анализаторите са проучили повече от 8,5 милиона реклами на портала през последните пет години. Въз основа на тях те успяха да разберат как са се променили цените на жилищата в петте основни градски района на страната. Анализът на цените на апартаментите е на база типичен тристаен апартамент с площ от 80 кв. м., еднофамилна къща е с площ от 140 кв. м и парцел от 600 кв.м, съобщава Presseportal.de.
 
През третото тримесечие на 2021 г. динамиката на цените на апартаментите от собствениците в Кьолн и Берлин значително отслабна. Ако през второто тримесечие търсените цени в Кьолн в този сегмент са се увеличили с 6,6%, то през третото тримесечие - само с 2,7%, до 4 200 евро на кв.м. Типичен апартамент от 80 кв.м струва средно 335 680 евро.
 
В Берлин динамиката на цените на апартаментите също отслабна - увеличение от 2,1% спрямо 4,8% през предходното тримесечие. Така, както и в Кьолн, тя е доста под сегашната инфлация от 4,1%. Средната цена на квадратен метър в столицата е 4670 евро на квадратен метър, което е много по-ниско, отколкото в Мюнхен, Хамбург и Франкфурт на Майн.
 

В Мюнхен търсените цени за съществуващи апартаменти през третото тримесечие бяха най-високи - 7740 евро на кв.м. Спрямо предходното тримесечие те се увеличават с 1,9%.
 

istock
istock

ImmoScout24 очаква цените в Берлин да се повишат с 13,1% през следващите 12 месеца, както и с 8,7% в Кьолн поради силното търсене. Експертите прогнозират най-малкото покачване на цените във Франкфурт на Майн (+ 5,2%).
 
Новопостроените етажни собствености в Хамбург поскъпнаха най-много през третото тримесечие - с 4,6%, до 5770 евро на кв.м. Така нов апартамент от 80 квадратни метра тук ще струва средно 461 440 евро.

Цените на имотите в Европа отбелязаха рекорден ръст

В Кьолн въпросният имот в нова сграда се предлага на най-ниската цена в сравнение с четири други столични области - 390 240 евро. Тук търсените цени за новопостроените кооперации са се увеличили с 4,2% в сравнение с второто тримесечие.
 
В Берлин цените на новите сгради се повишиха с 4,4%, а във Франкфурт на Майн - с 3,1%.
 
ImmoScout24 прогнозира най-силното увеличение на цените през следващите 12 месеца за новопостроените етажни собствености в Берлин (+12,8%). Следват Хамбург (+ 7,1%), Кьолн и Франкфурт на Майн (+ 5,7%). В Мюнхен анализаторите очакват умерено покачване на цените от 2,5%.
 

istock
istock

През третото тримесечие на 2021 г. търсените цени за частни къщи от собственици в Берлин се повишиха с 4,3%, спрямо 3,5% през предходните три месеца. Нивото на цените в столицата е най-достъпното в сравнение с други четири мегаполиса. Еднофамилна къща с площ от 140 квадратни метра ще струва около 628 330 евро тук.
 
В Кьолн и Мюнхен динамиката на нарастване на цените на частните къщи също се ускори, особено в сравнение с предходните тримесечия. В Кьолн търсените цени за имения се повишиха с 3,4%, а в Мюнхен - с 2,9%.
 
В Хамбург динамиката на цените през третото тримесечие остана непроменена на 0,1%, във Франкфурт на Майн цените на жилищата се понижиха леко (-0,6%).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg