Високите добиви и цените на зърното рефлектираха върху поземлените отношения в Добруджа. Рентите скочиха, а пазарът на земеделска земя се активира и черноземът вече надскочи 3000 лв./дка.

При обработваема земя от близо 3 млн. 500 хил. дка, това е сериозен финансов ресурс, който отива при собствениците на земя в региона. Високите ренти и добрите добиви от основните полски култури имат още едно последствие - повлияха върху цената на земеделската земя.

„С повишението на цените на зърното идва и повишение на цената на земята, но разбира се, не във всички региони в страната, а само в определени. В Добруджа това е основата, с която работим. Доходността от нея кара хората да инвестират в земята.

Всеки търси добър наемател, за да получи добър наем за вложените средства“, коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите пред agri.bg.
 
Най-активни на пазара са едрите земеделски производители и хората, търсещи начин да вложат парите си, обобщават брокери на недвижими имоти в Добрич. Земята е сигурен източник на доход, особено в регион с висока рента, какъвто е Добруджа.
 
Търсене на земеделска земя в Добричка област има. Затова продавачите обявяват оферти до 3800 лв./дка, а в община Генерал Тошево дори се стигна до 3900 лв./дка.
 

На тези нива обаче сделки още не са сключвани, посочват брокерите.

Цената на земята достигна до 3000 лева за декар

През 2020 г. жестоката суша смъкна цената на чернозема в Добричко с около 30% и над 30%. В момента пазарът е на път да надскочи нивата преди засушаването, когато областта беше първенец у нас по размера на рентите и цена на земята. Според статистическите данни за 10 години цената на земята е скочила близо 4 пъти – от средно 531 лв./дка до 2000 лв./дка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg