Високите добиви и цените на зърното рефлектираха върху поземлените отношения в Добруджа. Рентите скочиха, а пазарът на земеделска земя се активира и черноземът вече надскочи 3000 лв./дка.

При обработваема земя от близо 3 млн. 500 хил. дка, това е сериозен финансов ресурс, който отива при собствениците на земя в региона. Високите ренти и добрите добиви от основните полски култури имат още едно последствие - повлияха върху цената на земеделската земя.

„С повишението на цените на зърното идва и повишение на цената на земята, но разбира се, не във всички региони в страната, а само в определени. В Добруджа това е основата, с която работим. Доходността от нея кара хората да инвестират в земята.

Всеки търси добър наемател, за да получи добър наем за вложените средства“, коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите пред agri.bg.
 
Най-активни на пазара са едрите земеделски производители и хората, търсещи начин да вложат парите си, обобщават брокери на недвижими имоти в Добрич. Земята е сигурен източник на доход, особено в регион с висока рента, какъвто е Добруджа.
 
Търсене на земеделска земя в Добричка област има. Затова продавачите обявяват оферти до 3800 лв./дка, а в община Генерал Тошево дори се стигна до 3900 лв./дка.
 

Земеделска земя с много наследници  вариантите
Aнастасия Шлапс

На тези нива обаче сделки още не са сключвани, посочват брокерите.

Цената на земята достигна до 3000 лева за декар

През 2020 г. жестоката суша смъкна цената на чернозема в Добричко с около 30% и над 30%. В момента пазарът е на път да надскочи нивата преди засушаването, когато областта беше първенец у нас по размера на рентите и цена на земята. Според статистическите данни за 10 години цената на земята е скочила близо 4 пъти – от средно 531 лв./дка до 2000 лв./дка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg