Цените на жилищата в Гърция са се повишили значително през последните три години, въпреки началото на пандемията. Средните цени в Атина вече са с 30-32% по-високи спрямо 2018 г., в Солун са се повишили с 21-25%, в други големи градове с 9-14%, а в останалата част на страната с 10-16%, пише Ekathimerini.

И все пак въпреки този забележим ръст, жилищата в Гърция остават с 22-37% по-евтини (в зависимост от района), отколкото в пика си през 2007 г., казва Бабис Хараламбопулос, изследователски консултант в Solum Property Solutions.

Експертът отбелязва, че въпреки че има ясна възходяща тенденция в страната, особено в Атина и Солун, ситуацията на пазара показва, че едни сили тласкат цените към по-високи, а други действат в обратна посока.

Например, от една страна се наблюдава повишено търсене и поскъпване на нови сгради на най-добрите места, а от друга страна се наблюдава тенденция към преминаване към жилища под наем поради спад в доходите на домакинствата.

Българи инвестират в имоти в Северна Гърция

Освен това, въпреки че банките отново дават ипотеки, много потребители не бързат да вземат заеми. В крайна сметка сега те трябва да имат собствен капитал в размер на най-малко 25% от стойността на придобития недвижим имот.

istock
istock

„Така че ние сме в преходна фаза с две основни тенденции, които или повишават цените, или ги тласкат надолу. Тази тенденция ще създаде нова база за цените, които ще варират в зависимост от града, местоположението, площта на имота, качеството и състоянието, възрастта и други характеристики “, обяснява Хараламбопулос.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg