След известното затишие през 2020 г. и 2021 г., през 2022 г. пазарът на недвижими имоти се възстанови, а тази година се наблюдава едно сравнително по-спокойно развитие.

Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на "Residential forum 2023". Той посочи, че основно инвестициите се насочват към еднофамилните жилищни сгради, а райони като "Нови Искър" излизат на преден план.

Пикът при издадените разрешения за строеж е бил през 2019 г., като оттогава всички райони в Столична община са следвали тенденция на сравнителен спад в броя на издадените разрешения – през 2020 и 2021 г., до 2022 г., когато възстановяват своите равнища. През 2019 г. рекордьори по брой издадени разрешения за строеж са били четири района - "Витоша", "Триадица", "Лозенец" и "Студентски", като през последните две години има обръщане на тенденцията и район "Нови Искър" изпреварващо догонва районите "Витоша" и "Панчарево". Основно тенденцията е за търсене на нискоетажни еднофамилни жилищни сгради.

Цените на имотите в София остават високи 


Главният архитект на София посочи, че през последните години има тенденция на траен ръст на обема на имоти, които общината придобива, като годишно това са между седемдесет и сто хиляди квадратни метра, което, по думите на Здравков, е крайно недостатъчно на фона на общите терени за отчуждаване. 

За трасето на Софийския околовръстен път, Здравков напомни, че е един от двата участъка, на които проектът е разделен, вече има издадена заповед за одобряване от служебния ресорен министър, но има две жалби във Върховния административен съд. Главният архитект изрази надежда съдът в оперативен порядък да ги разгледа, а новото ръководство на регионалното министерство да намери "куража и времето" да организира търговете за избор на изпълнител. За другия участък предишният ресорен министър Гроздан Караджов издаде заповед за допускане, но отново тя влезе в съда и се очаква магистратите да се произнесат.

София е домакин на най-голямото събитие за жилищния сектор в България - Residential Expo и Residential Forum 2023 в Sofia Event Center.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg