През 2023 пазарът на недвижими имоти се очаква да бъде по-спокоен и балансиран, в сравнение с динамичната предходна година. Прогнозата е за леко "охлаждане" на интереса, поради фактори като сериозната инфлация, промяната и покачването на лихвите по ипотечните кредити, както и продължаващата война в Украйна. Това сочи анализ на пазара ни за първото тримесечие на годината, направен от агенцията за недвижими имоти "Арко риъл естейт" (Arco Real Estate), съобщиха от компанията.

Първите шест месеца на годината са белязани от изчакване и наблюдение по отношение на недвижимите имоти. Експертите в бранша предвиждат забавяне на нарастването на цените и постепенно увеличаване на предлагането. 

Младите изключени от имотния пазар

Анализаторите очакват активността на пазара да спадне поради повишаването на лихвите и поскъпването на кредитите. Прогнозата е, че банките ще станат по-внимателни и ще завишат изискванията си към клиентите и проектите, които финансират. 

Цените на имотите в София все още остават високи 

Цените на имотите в столицата все още се задържат високи, дори за крайните райони на София, като "Люлин" и "Дружба". Средните цени на панелните жилища са между 1300 - 1650 евро/кв. м, като тези стойности могат да варират в широк диапазон, в зависимост от това къде точно се намира имотът и в какво състояние е той.

В централната част на града и районите от широкия център цените на ново строителство в начален етап стартират от 1600 евро/кв. м до 1850 евро/кв. м, а според данни на компанията сделки се реализират и на цени от 1700 до 2700 евро/кв. м. 

istock
istock

Най-активно е предлагането в районите "Малинова долина", "Студентски град", "Надежда", "Люлин" и "Овча купел". Средните цени на имотите са в широк диапазон - между 1350 евро/кв. м до около 1800-1900 евро/кв. м, в зависимост от това дали са завършени или не, къде точно се намират и дали се предлагат с място за паркиране. Най-голямо е предлагането при двустайните и тристайните апартаменти. 

Как да направим законосъобразно преустройство на апартамент

През първото тримесечие на 2023 г., според данни на Arco Real Estate, търсенето е ориентирано към по-големи имоти с цел живеене. Жилищата, които се търсят от клиентите на компанията, са предимно тристайни апартаменти, по възможност завършени.

Нарастват запитванията за къщи 

През първото тримесечие на годината се отчитат и доста запитвания за къщи около град София или най-много на 20-30 км от столицата, както и за малки парцели за еднофамилни къщи в регулация до около 80 000-100 000 евро. Но намирането на подобни имоти е доста трудно, поради засиленото търсене през последните две години. В момента предлагането на къщи в близост до София е ограничено, а цените на тези имоти са и доста високи. 

В Пловдив пазарът се нормализира

В началото на 2023 г. нормализиране на пазара се наблюдава и във втория по големина град в България - Пловдив, като и тук се очаква цените на имотите да забавят своя ръст. Търсенето все още продължава да е по-активно от предлагането, като интересът е главно към двустайни и тристайни апартаменти, предимно ново строителство.

istock
istock

Цените се задържат на нивата си от края на 2022 г. В зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение, средните цени могат да варират от 800 до около 1800 евро/кв. м. Предпочитани райони в града са "Тракия", "Смирненски", район "Централен". Предлагането е фокусирано отново главно върху апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища, най-активно в "Остромила" и "Гребна база".

Колко поскъпна новото строителство на жилища

Спад на сделките във Варна и Бургас

Голям спад на годишна база се наблюдава в морската ни столица, където за първото тримесечие на 2022 г. са вписани 3471 сделки или разлика от близо 23,5 на сто.

Тенденцията е сходна и с Бургас, където са вписани 1528 сделки спрямо 2139 през последното тримесечие на изминалата година. Спадът на годишна база и тук е около 10 на сто спрямо същия период на 2022 г., когато в Бургас са вписани 1679 сделки. 

Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през първото тримесечие на 2023 г. е 44 461 спрямо 67 362 през четвъртото тримесечие на 2022 г. Наблюдава се спад спрямо същия период на 2022 година, когато общият брой на вписаните сделки е бил 48 875. 

Застой при ваканционните имоти

При пазара на ваканционни имоти се наблюдава лек застой през първото тримесечие на годината. Имотите в морските и планинските ни курорти се търсят както от български граждани, така и от чужденци, като предпочитани от чужденците остават Слънчев бряг и Банско. От планинските ни курорти най-високи са цените на имотите в к.к. "Боровец" (60 000-65 000 евро), а при морските – тези в Созопол (55 000-60 000 евро). 

По-ниски са цените на имотите по Северното Черноморие, както и в Пампорово (около 40 000-45 000 евро). В Слънчев бряг и Свети Влас средните цени на жилищата са около 50 000-55 000 евро. По Северното Черноморие цените на имотите са в по-широк диапазон, като средните цени са между 38 000-45 000 евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg