Обемът на инвестициите за първите три тримесечия на 2022 г. в Централна и Източна Европа е нараснал с 3% на годишна база, но е отчетено забавяне спрямо второто тримесечие.

Благодарение на силната активност през първото тримесечие, частично пренесена от 2021 г., инвестиционните обеми към октомври 2022 г. възлизат на 7,5 млрд. евро.  В края на годината те могат да достигнат между 9,0 и 10,0 млрд. евро, разкрива доклад на Colliers: "Инвестиционна сцена в Централна и Източна Европа Q1-Q3 2022".

"Поотделно, в повечето страни се наблюдава леко подобрение на резултатите на годишна база, като в Унгария увеличението на инвестиционните обеми е 53%. Обичайно силното четвърто тримесечие обаче вероятно ще бъде с по-ниска активност, тъй като на пазара има по-малко продукт, на фона на повишените разходи за финансиране и продължаващия период на неяснота на ценообразуването. По отношение на активността до момента през 2022 г. Полша е осигурила 58% от обемите в ЦИЕ", обяснява Кевин Търпин, регионален Директор капиталови пазари, ЦИЕ.

Доходност от първокласни активи през третото тримесечие на 2022 г.

Въпреки липсата на доказателства за това на някои пазари, се регистрира покачване на доходността  от първокласни имоти  между 25 и 50 базисни пункта (водещо до намаляване на цените на имотите). Цената на финансиране се увеличава бързо през последното тримесечие, като всички разходи вече варират между 500 и 600 б.т. и могат да нараснат още повече, ако ЕЦБ повиши допълнително основните си лихвени проценти в отговор на инфлацията. "Подобни реакции наблюдаваме и на други пазари в Европа, като Великобритания и други западноевропейски пазари обикновено се приспособяват по-бързо, отколкото тези в ЦИЕ. Както споделяме в нашия доклад, можем да очакваме намаление на капиталовите стойности между 0% и 30%, в зависимост от това как ще се проявят други фактори през следващите от 6 до 24 месеца", добавя Кевин Търпин.

Потоци в ЦИЕ по сектори

Офис секторът продължава да държи първото място с 38% дял от инвестиционните обеми за първото тримесечие на 2022 г. Наблюдава се голямо търсене на логистичните имоти, но липсва достатъчно продукт. При търговските площи два големи инвестиционни портфейла смениха собствениците си. Все още се регистрира голям интерес към жилищни имоти, които обаче също са в недостиг. В условията на много по-високи лихви по ипотечните кредити и намаляващи продажби инвеститорите може да променят плановете си и да се ориентират от продажби към наеми.

istock
istock

По произход на купувача

Местните инвеститори в ЦИЕ са били с най-висока активност до момента през 2022 г. с 35% дял от целия обем. Чешкият и унгарският капитал продължават да са отговорни за съответно 19% и 10% от всички инвестиции в региона. Инвеститорите от ЦИЕ са с общ принос от над 10% от трансакциите в Полша.
Унгарският капитал, вложен в активи в Унгария, е с 80% от общия обем, а чешкият е с дял от 56% на пазара в Чехия. Следват северноамериканският (27%) и европейският капитал (22%), въпреки че като цяло се регистрира забавяне или задържане на темпото от страна на международните инвеститори, което ще продължи до корекцията на цените.

Къде е най-изгодно да се инвестира в имот през 2023 г.

Икономически показатели и движещи сили

С навлизането в зимата рискът от рецесия става все по-вероятен в много части на ЦИЕ и Европа. Не само в ЦИЕ създава проблеми високата инфлация, предизвикана от кризата с енергията, горивата и храните в резултат на войната в Украйна, в допълнение към вече деликатния икономически фон след пандемията.

istock
istock

"В резултат на случващото се централните банки повишават лихвените проценти, за да противодействат на ръста на инфлацията, което междувременно оказва силно въздействие върху цените на продуктите и ипотечните кредити, и следователно създава по-ниско потребление. Аналогично това вреди на бизнеса и на способността му да се развива на фона на намаленото търсене на продукти и услуги, както и на работната сила, която настоява за увеличаване на заплатите, за да се справи с по-високите разходи. Това допълнително увеличава инфлацията. За инвеститорите този тренд ще окаже известен положителен ефект по отношение на цените на наемите, но заедно с това те ще бъдат засегнати от по-високите дългове и оперативни разходи", казва Кевин в заключение.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg