Имотният пазар в София е съвкупност от много квартали, като всеки от тях е един малък и отделен пазар. Развитието на южните квартали продължава стремглаво нагоре и квартали като „Манастирски ливади“ и „Витоша“ вече в никакъв случай не могат да се обявят за бюджетни. От друга страна метрото, което обхвана много големи части от "Младост", извади преди това леко отделения квартал от „златната среда“ в София и „благодарение“ на разрастващия се Бизнес парк цените станаха доста конкурентни с кварталите около Центъра и достигат 2000 хил. евро за кв.м., показва анализ на imoti.net.
 
Но ето кварталите, които все още се движат около средния клас с възможност за ръст при подобряване на инфраструктурата.
 
„Дружба“

Средната цена на кв. метър в „Дружба“ е около 1425 евро. Традиционно „Дружба“ се смята за квартал, в миналото предназначен за работническата класа, с преобладаващи панелни блокове. С времето обаче кварталът започва да се възприема за бързоразвиващ се и с построяването на някои огромни офис сгради като Capital Fort, кварталът стана привлекателен бизнес район с достъп до метро.
 
„Дружба“ е в близост до летището, до „Бизнес парк“ и до логистичните паркове. Кварталът предполага бърз достъп до „Цариградско шосе“, което го прави добър за работещите в бизнес зоните по булеварда. Търсенето, като в повечето софийски квартали, се фокусира върху новото строителство, но и има голям избор между сгради от тип ЕПК и панелни блокове.
 
„Обеля“
 
„Обеля“ е относително малък квартал, част от софийските северни квартали. Той е малко по-отдалечен от Центъра в сравнение с „Люлин“ и „Надежда“.
 
Основните транспортни връзки по булевардите „Ломско шосе“ и „Панчо Владигеров“, както и улиците „Акад. Дмитрий Лихачов“ и „Ефрем Чучков“. В квартала има и спирка на метро.
 
В покрайнините на „Обеля“ се намират много складови и производствени сгради. В квартала преобладават панелени блокове, но има и много свободни пространства, които инвеститорите припознаха като възможност за строителство през последните 3-4 години.
 
Предлагането е малко по-плахо, в сравнение с другите северни райони, а средните цени на кв. м. са около 1200 евро в зависимост в коя част се намираш.
 

istock
istock

„Люлин“

Цените както в „Люлин 1“, така и в „Люлин 9“ са около 1400 евро на кв. м.
„Люлин“ е най-големият квартал в столицата. Макар и малко по-далеч от центъра, той е един от най-търсените квартали за живеене заради добрата си транспортна свързаност.
 
Много експерти смятат, че „Люлин“ е квартал от т.нар. „спален тип“, т.е. квартал, чиито обитатели работят и прекарват времето си другаде, а трафикът е голям.
 
Кварталът е в близост и до Околовръстното шосе, което дава възможност на пътуващите извън града бързо да излизат от тежкия трафик.

Трудно се намира двустаен в София под 100 000 евро

Не случайно наричаме „Люлин“ град в града. Там има всичко, което е нужно на живущите, както да се забавляват, така и да извършват ежедневните си институционални желания. Там има множество поликлиники, училища, детски градини, супермаркети. Не на последно място в близост е и Западен парк.
 
Строителството е предимно панелно, като през последните години свободните площи в микрорайоните бяха застроени от нови жилищни сгради.
 
„Надежда“

Цените в квартала варират между 1400 и 1600 евро на квадратен метър.  „Надежда“ е един от емблематичните квартали на София, в които все още могат да се намерят апартаменти на по-бюджетни цени, макар лудите скокове на цените в последно време. Кварталът е подходящ за хората, които работят в тази част на столицата, а цените там се задържат в продължение на няколко години ниски в сравнение на много квартали, но и по-високи от тези в „Люлин“.
 

istock
istock

„Надежда“ има достъп до 4 метростанции, като разписанията и схемата на наземния транспорт е така организирана, че да води до метрото. В строителството, подобно на „Люлин“ преобладават панелни блокове, но все още има и множество къщи в определени части на квартала.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg