В сравнение с миналата година, по това време цените на някои имоти в София са нараснали с до 40%. В повечето квартали на София вече е много трудно да се намери двустаен апартамент на цена под 100 000 евро. Това сочи анализ на Arco Real Estate.

Според брокерите очакванията на експертите за настоящата 2022 г. са идентични с миналата, но се говори и за успокояване и нормализиране на пазара. Очаква се банковата политика в областта на ипотечното кредитиране също да запази добри условия, въпреки слуховете за повишаване на лихвения процент. В последно време се забелязва лек спад на купувачите с ипотеки. Ако тази тенденция продължи темпът на ръст на цените може да намалее.

Тук от значение е и как ще реагират банките по повод лихвите по ипотечните кредити. Заради войната в Украйна в края на февруари за кратко се забеляза леко объркване и притеснение на жилищния пазар, но към този момент се наблюдава обичайната активност. Отбелязва се раздвижване при наемите в големите градове и по Черноморието, заради притока на бежанци.

Постоянно покачващите се цени на работните материали и работната ръка, определящи донякъде и рязкото поскъпване на имотите, не променят интереса на хората за покупка на ново жилище. Тази активност се обяснява с желанието на хората да инвестират средствата си в нещо сигурно, а именно недвижим имот, особено при настъпилата инфлация. Очаква се цените на жилищата да забавят ръста си, но е малко вероятно да тръгнат надолу.

И през първите три месеца от новата година броят на сделките с имоти, отчетени в Агенцията по вписванията, продължава да расте. Това се забелязва не само в столицата, но и в морските ни градове Варна и Бургас. Единствено в Пловдив се забелязва лек спад, но и там като цяло нивото остава високо – вписани са 3534 сделки, спрямо 3644 през същия период на миналата година.

Най-търсени остават тристайните апартаменти, следвани от двустайните жилища. Запазва се тенденцията за интерес към покупка на имот „на зелено“, поради добрите ценови условия и разсрочените, гъвкави схеми на плащане.

По данни на агенцията сделките за двустайни апартаменти в София се случват на нива от 85 000 до 125 000 евро, като цената може да варира в зависимост от състоянието на имота и от това дали има включено паркомясто. Сделките с тристайни апартаменти се случват на нива от 120 000 до 180 000 евро, като този диапазон може да бъде и много по-голям отново поради фактори като състояние на имота, район, включено паркомясто и т.н

До 1 млн. евро дават купувачи у нас за нов луксозен имот

Най-силно е търсенето в кварталите Малинова долина, Лозенец, Хиподрума, Красно село, Център. Засилен интерес се наблюдава към кварталите Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 2, Люлин 8 и Люлин 9. През първото тримесечие на 2022 г. остава най-силно предлагането на апартаменти. Преобладаващи са монолитните жилища, като най-голям заемат тези ново строителство в етап на строеж.

istock
istock

Наблюдава се засилено строителство в западната част на столицата, в квартали като Левски, Хаджи Димитър, Сухата река. Жилищата в тези райони се предлагат на цени от 1000 до 1500 евро на кв.м. според етапа на строителство, до който са достигнали. Повишаване на цените в тези квартали тепърва ще се наблюдава и поради започнатото строителство на нови метростанции от третия лъч на софийското метро в района.

Според данни на агенцията най-активно е предлагането в Малинова долина ( от 1300-1350 евро/кв.м), Студентски град ( от1350-1400 евро/кв.м.), Кръстова вада ( от 1400-1500 евро/кв.м.).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg