За да кандидатствате за настаняване в общинско жилище, е необходимо вие и членовете на вашето семейство да отговарят на няколко условия:

Поне един член на семейството трябва да е българин и да има адресна регистрация и постоянен адрес на територията на общината, в която иска да бъда настанен в общинско жилище.

Всяка община в своя наредба определя различни условия. За София и Пловдив например изискванията са човек да има постоянен адрес там повече от 10 години без прекъсване, за Варна и Бургас – повече от 5 години без прекъсване.

Второто условие е да не притежавате никакви имоти на територията на общината, в която искате да получите общинско жилище или в близките до нея населени места. Това означава да не сте собственик на жилище, вила, незастроени поземлени имоти или идеални части от такива имоти. Не трябва да притежавате фабрики, работилници, магазини, складове или идеални части от тях. Както и да нямате учредено право на ползване или на строеж върху някой от посочените имоти.

Третото изискване е да не сте прехвърляли, посочените по-горе видове имоти, на други лица през последните десет години.

Вдигат цените на общинските жилища в София

Освен това не трябва да притежавате имущество на обща стойност, по-голяма от 1/2 от средната пазарна цена на жилище, съответстващо на нуждите на семейството

istock
istock

1/4 от общия годишен доход на членовете на семейството не може да покрие разхода за средна пазарна наемна цена за жилище, съответстващо на нуждите на семейството.

В последните две години не трябва да сте живял в общинско жилище и не трябва да сте  отстраняван от пребиваване в него поради неспазване на договора за наем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg