Компании за професионални услуги предпочитат офиси в центъра, докато ИТ и аутсорсинг фирмите са с фокус върху периферията.

Това показва доклад на Colliers.

През 2020 г. пазарът на офиси ще продължи да се характеризира със стабилни нива на търсене на качествени модерни площи в установени бизнес локации. Основен принос за това отново ще има ИТ и аутсорсинг сектора.

В допълнение на него, нови за България компании се очаква да разгледат възможностите за стартиране на операции в столицата, както и в други големи градове като Пловдив, Бургас и Варна, се посочва в доклада.

Според него до края на годината ще излязат 132 000 кв.м. офис площи клас А и В, от които значителен дял се концентрира в зоната на Sofia Tech Park (23%). Активното строителство ще доведе до продължаване на тренда за усвояване на етап „в строеж“ и до формирането на нови бизнес локации.

istock
istock

Предлагането на офис площи клас А, B и С в София през втората половина на 2019 г. отбеляза 4% ръст и достигна общо 2 282700 кв. м. С това за пръв път от четири години обемите на офисите клас А регистрираха превес над тези от клас В.

 Обект на сключени сделки за втората половина на 2019 г. са 109 260 кв. м., а за цялата година – 175 680 кв.м. - резултати, сходни с тези през 2018 г.

Фирми изнасят офисите си от София

Търсенето през разглеждания период традиционно е провокирано от Участниците на пазара от страна на търсенето през второто полугодие на 2019 г. нетно  са усвоили 55 600 кв.м., а през цялата година - 135 400 кв.м.

Останалите свободни площи на пазара са със средни нива от 11% за разглежданото полугодие. В периода 2020-2022 г. се очаква да бъдат завършени още 396 000 кв.м., които към момента са в активно строителство.

Търсенето на офиси в световен мащаб започва да расте
Darikfinance

Средните офертни наеми  се запазват без промяна - за клас А - 13.5 кв.м. и за клас B - 10 евро на кв.м.

Високата конкурентност между работодателите на пазара на труда и стремежът към поддържане на висока ефективност на служителите, мотивира компаниите да обръщат все по-голямо внимание на офис пространствата и работните условия в тях.

Това оказва пряко влияние върху характеристиките на търсене на нов офис, към които в допълнение на стандартните като добра локация, транспортна обезпеченост и допълнителни услуги, се добавят все повече изисквания, свързани с общите части и заобикалящата среда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg