В София се търси предимно ново строителство, като южните райони остават приоритетни сред купувачите. Всичко обаче зависи от тяхната покупателна способност и ако нямат достатъчно средства или цените не ги устройват, чак тогава се насочват към западните и източни квартали. Това заяви в интервю за БГНЕС брокерът Симеон Симеонов.

„В момента се купуват предимно тристайни апартаменти, докато през първото тримесечие на годината са преобладавали сделките с двустайни“, заяви брокерът.

От опита си той съди, че няма специфична възрастова група, която в момента иска да се сдобие с имот.

„Имаме както хора на 50-годишна възраст, така и по-млади. Най-младият ни клиент бе на 25 години“, каза Симеонов.

Спрямо миналата година сега имот може да бъде продаден с 10 000 евро по-скъпо.

Цените на имотите се запазват, но има спад в обема на сделките

„Поскъпването на апартаментите води и до увеличаване на наемите“, заяви брокерът. Той даде следния пример: ако преди една година в Студентски град е можело да се отдаде апартамент за 550-600 лв., то в момента цената варира между 650-750 лв.“

Западна София си остава районът, който клиентите предпочитат да заменят.

istock
istock

„Разбира се има хора, които са израснали там и за нищо на света не биха го сменили, но забелязваме масово, че хората продават апартаменти в Западна и Източна София, за да купят такива в Южна София“, каза той.

Според него е изключително важно брокерът на недвижими имоти да присъства, когато се сключват сделки за ново строителство, защото много хора са „изгорели“, когато много от инвеститорите са вдигнали цените без купувачите да искат.

Очакват рязко поскъпване на имотите

„Ако има намесен брокер и подобна сделка, няма да се стига до проблем. Предимно 97% от сделките се случват чрез търговски консултант или брокер на недвижими имоти“, уточни той.

Симеонов посочи, че към момента се наблюдава както закупуване на имоти на зелено, така и на такива с издаден акт 16.

По думите му средната цена на зелено в района между Студентски град и „Малинова долина“ е 1500 евро на квадрат, докато с акт 16 е около 1800-1900 евро на квадрат, но отивайки към Южна София може да се достигне до 2000 евро за квадратен метър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg