Сделките с частни къщи в България винаги са работили по различен начин, отколкото с апартаменти. Проблемът е, че руснаците, подобно на гражданите на други страни извън ЕС, нямат право да регистрират земя на физическо лице. Намерено е решение. Чужденци създават фирми в България и регистрират парцели в тях, пише сайтът prian.ru. Но сега за руските граждани има допълнителни процедурни трудности, свързани с откриването на банкови сметки и превода на пари в страната.
 
Колко струват къщите в България?
 

Близо 20 години – от средата на 90-те – България е най-популярната (до голяма степен защото е и най-достъпната) дестинация за закупуване на имоти. Селски къщи можеха да бъдат купени за €5 хил., а дори и за €3 хил. Разбира се, нещо прилично се продаваше в диапазона от €20-30 хил., но имаше и евтини сделки.
 
И това, че е невъзможно чужденец да регистрира земя като собственост според българското законодателство, не беше проблем. Създадено е юридическо лице, под което е регистриран парцелът. Сега цените в България растат. В началото на пандемията и непосредствено след нея търсенето на къщи около големите градове – София и Пловдив, Стара Загора и Велико Търнова скочи. Купувачите с по-скромни бюджети съживиха търсенето на имоти в Югоизточна и Северозападна България около Монтана и Ловеч.
 
Експерти твърдят, че сега една прилична къща, тоест такава, която не се нуждае от основен ремонт и вече е годна за живеене, струва поне €40 хил. За тази сума можете да намерите оферти на 25-40 км от големите (като Бургас). или 10–15 км от малките градове (Средец, Карнобат, Ямбол). Но когато става въпрос за частни къщи в България, ценовият диапазон е много широк. Следователно е трудно да се говори ясно дори за ценовия диапазон.
 
Можете да вземете на всякаква цена, защото някъде има къщи и за €5 хиляди, и за €17 хиляди, и за €25 хиляди, а има и за стотици хиляди евро. По-точни цифри могат да се обсъждат само в рамките на конкретно населено място и дори място в него, обяснява експертът Людмила Шабанина.
 
Кой и защо купува български къщи

 
Основното търсене беше и се осигурява от самите българи, но на пазара има и чужденци - поляци, датчани, холандци, германци. Има рускоговорящи купувачи, които имат европейско гражданство, например немско. Руснаците с българско разрешение за пребиваване и постоянно пребиваване са отделна категория, тъй като това са хора, които живеят дълго време в чужбина.
 
Има и купувачи, които постоянно пребивават в Русия, но, разбира се, не в същия брой, както преди. Основната им цел е да се движат. Инвестицията или закупуването на жилище за лятото вече е без значение. Самият недвижим имот не дава право на дългосрочно пребиваване в страната, но адресът може да е необходим за получаване на разрешение за пребиваване на други основания - работа, откриване на собствен бизнес, гражданство по корени. Сега обаче на руските граждани са наложени сериозни ограничения и процесът на извършване на транзакция се усложни.

shutterstock

Прехвърляне на средства в България
 
Самата процедура по сделката формално не е променена. Изискванията са същите, няма официални забрани за закупуване. Но основният проблем е трансферът на средства. Няма как да преведете пари от Русия в България, дори ако имате открита сметка в някоя от българските банки. И както знаете, можете да внесете пари в брой без декларации, не повече от 10 хиляди евро.
 
Ситуацията обаче не е безнадеждна. Всеки решава проблема по различен начин. Някой носи пари в брой с цялото семейство - ако семейството е голямо, е възможно да се донесе необходимата сума. Някои хора отварят сметки в други страни, например в Казахстан или Армения. До скоро използваха активно турски акаунти. Сега, без валидно разрешение за пребиваване, не можете да отворите турски акаунт. И ако човек положи усилия, пари и време, за да получи разрешение за пребиваване, тогава той най-вероятно ще спре в Турция. Там ще си купи нещо, дори първоначално да е гледал България, казва Людмила Бонда от компанията Happy Home.
 
Плащане по сметка на адвокат
 
Както знаете, плащането на продавачи на имоти в ЕС и в частност в България е забранено от закона. Повечето транзакции минават през банките. Но има алтернативен вариант.

Колко са имотите на руснаци у нас

Според Александър Левчук от Лев Естейтс, ако човек дойде с пари, задачата за „купуване“ е разрешима. Обичайна практика е извършването на транзакция чрез сметка на адвокат. И впоследствие, ако руснак иска да получи лична сметка, ако има недвижими имоти в страната, шансовете за отваряне на такава се увеличават. По същата причина тези, които вече имат къща или апартамент в България, са най-склонни да отворят сметка.
 
Използването на адвокатски акаунт е абсолютно законно. Официално се сключва договор за „правна помощ”, по силата на който адвокатът поема задължението да закупи недвижим имот от името на клиента. След това клиентът депозира необходимата сума по сметката по договора и прилага документи, потвърждаващи законния произход на средствата. „В момента тази услуга струва 200–250 евро. Ако човек физически не внася пари в сметката, например чрез превод, а дава пари в брой на адвоката, тогава се начислява допълнителна такса за внасяне на тази сума в банката - 0,5%.
 
В нашата практика почти всички сделки с руснаци вече минават през сметка на адвокат. Разбира се, за да се предпазите допълнително от измама, добра идея е да се уверите, че имате работа с истински практикуващ адвокат. Това може лесно да се провери в онлайн регистъра на Българската адвокатска колегия по името на специалиста. Сметката на адвоката, с която работи, е регистрирана на негово име, напълно прозрачна е и винаги е под контрола на надзорните органи. Следователно средствата не могат да се използват за други цели“, казва експертът.

istock
istock

Откриване на лична банкова сметка
 

Що се отнася до откриването на сметки, днес това е трудна задача, няма 100% гаранция при никакви обстоятелства. Дори да имате европейско или българско разрешение за престой, въпреки че това е плюс. Наличието на недвижими имоти, бизнес или дори предварителни споразумения с партньори, на които вашата компания ще предоставя услуги, също увеличава шансовете за откриване на сметка.
 
Само няколко банки в България все още откриват сметки на руски граждани. Това са буквално две-три организации. И за да внесете пари в сметката си, трябва да имате документи за произхода им, било то продажба на апартамент или кола, наем и др., допълва Бонда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg