Колко граждани на Руската федерация притежават жилище в България, като физически лица или чрез фирми, пита депутатът Мартин Димитров до правосъдния министър Атанас Славов.

Министърът уточнява, че тази информация се съдържа в Имотния регистър, воден и съхраняван от Агенцията по вписванията. Но допълва, че нормативната уредба не изисква изрично посочване на националността на лицата, придобиващи недвижими имоти в България, в актовете, подлежащи на вписване в Имотния регистър.

От 10.12.2018 г. вече е въведено такова поле след надграждането на информационната система на кадастъра. Според данните на Агенцията по вписванията от тази дата до 15 август тази година на 7472 имота са посочени като собственици руски граждани. Най-много от тези жилища, очаквано, се намират в област Бургас – 5298, а 997 са в област Варна.

Къде руснаците бясно купуват имоти

Става въпрос явно за ваканционни имоти в българските курорти. 117 имота на руски граждани се намират в област Добрич, а 214 в столицата. В Благоевград такива са 463 имота, а в Пловдив – 96 и 80 в Смолян.

Припомняме, че данни на БНБ показват, че руски граждани активно разпродават имотите си у нас, като тази тенденция започна с избухването на войната в Украйна.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg