Испанската автономна област Естремадура иска да обнови своя жилищен фонд и да добави нови възможности за отдаване под наем на достъпни цени. За тази цел регионът стартира програмата Rehabita, която се състои в прехвърляне на недвижими имоти на държавната компания Urvipexsa в замяна на безплатното им възстановяване и последващо отдаване под наем, пише Idealista.

Доходите от наем трябва да покриват разходите за обновяване, когато е възможно. След като инвестицията се изплати с наема, реновираният дом се връща на собственика.

Целта е да се рехабилитират някои от съществуващите празни къщи в общините на Естремадура, като се улесни обновяването в съответствие с критериите за енергийна ефективност.
 
Забележителните цели на тази мярка включват възстановяване на празни домове, подобряване на енергийната ефективност, възстановяване на населението, рехабилитация на градските центрове и осигуряване на достъп до жилища.

Евтини жилища предлагат в Мадрид и Барселона

В град Оливенса вече започна реставрацията на първите четири къщи, принадлежащи на болницата и Santa Casa de Misericordia de Olivença, които приеха публичната покана и ще бъдат управлявани от Urvipexsa в продължение на 15 години.
 

istock
istock

Обновяването се състои от цялостна рехабилитация на тези четири къщи с частична подмяна на покрива, аеротермална енергия и енергийни подобрения, което ще означава намаляване на потреблението на невъзобновяема първична енергия с повече от 60%.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg