2023 година беше по-спокойна за имотния пазар. Тя успя да донесе баланс на пазара след бурните процеси, които протекоха в годините след пандемията.

Достигна се до ново пазарно равновесие при по-високи цени. Търсенето продължи да бъде по-голямо от предлагането в следствие на растящите доходи и все още ниските лихвени проценти по кредитите. Това се казва в анализ на Bulgarian Properties.

Според компанията именно достъпното и изгодно банково кредитиране беше водещият фактор, който допринесе за запазване на активността на пазара и връщане на купувачите на собствен дом. То беше отличителната характеристика на българския жилищен пазар на фона на растящите лихви в другите страни. Към момента лихвените проценти по кредитите остават ниски, а тенденцията е за плавен ръст, който няма да попречи на развитието на пазара.

Факторите, които влияят върху жилищния пазар, ще имат благоприятно въздействие и през 2024 г. Сред тях освен лихвите по кредитите, са положителният икономически растеж, ниската безработица и ръстът на доходите.

Забавянето на инфлацията отслабва ефекта й върху пазара. Той обаче все още е значителен, тъй като очакванията са за висока инфлация и през следващите няколко години.

Да вложим ли парите си в имот при инфлация

Наред с това, предстоящото ни приемане в еврозоната и смяната на националната ни валута стимулира интереса към вложения в имоти.
 
Съчетанието от всички тези фактори ще движи пазара през 2024 г.

 

istock
istock

От компанията прогнозират ръстът на цените на имотите допълнително да се забави до около 5%, което ще бъде съизмеримо с прогнозната инфлация. Предлагането ще се подобри и някои офертни цени ще бъдат коригирани. Продавачите ще стават още по-гъвкави и готови за преговори, а това ще даде възможност за сключване на сделки и за запазване на техния обем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg