Интересът към селските къщи не е временно явление, породено от коронавируса, а ще се запази и като тенденция и през следващите години, прогнозират брокери.

Тенденцията за покупката на имот на село се формира с първия локдаун през 2020 г. и доведе до огромно търсене както сред семействата с деца, така и сред хората, които имат възможност за работа от вкъщи. Други пък се ориентират за постоянно пребиваване и предпочитат да не плащат квартира или за апартамент в града, а да вложат средства за собствен дом на село.

Това доведе до бързото изчерпване на най-хубавите имоти, включително и на такива, които дълго време не можеха да намерят своя нов собственик. .Дефицит на качествените селски имоти се наблюдава в региона на Велико Търново заради голямото търсене на къщи извън града.

“Пазарът е доста обран и има недостиг особено на качествени и хубави имоти. Разбира се, продължават да се предпочитат селата с удобни транспортни връзки с града, наличието на качествен интернет, магазини, аптека и др.

Предпочитат се готови къщи в най-близките села, но също и в малко по-отдалечените населени места. Интересът е към имоти, които отговарят на критериите на банките за кредитиране, защото макар и хората да откриха, че животът на село е за предпочитане, все още някои искат да си запазят имота и в града, но да имат такъв и извън него. Това до голяма степен налага клиентите да ползват финансиране от банка, а едно от основните изисквания е имотите да бъдат масивно строителство”, заяви Калоян Ганев, управител на “Сентчъри Хоумс” пред „Янтра днес“.

istock
istock

Най-търсени са къщите с минимум две спални, за предпочитане – три. Сред изискванията е имотът да има двор с площ между 800 и 1000 кв. м. Ценовият диапазон, който клиентите са готови да платят за осъвременени къщи с всички удобства за живеене, е от порядъка на 50 000 до 70 000 евро. “Има клиенти, търсещи луксозни имоти на по-високи цени, но там имотите намаляват още повече и в момента почти няма предлагане”, допълва Калоян Ганев. Отчита също, че в момента има слабо търсене на парцели за строителство.

Цената на селска къща - колкото на апартамент в града

И докато преди време интересът беше основно за най-близките села до града, сега се търсят къщи и в по-отдалечени населени места като Ново село и Балван, които преди оставаха встрани от погледа на купувачите.

istock
istock

Търсене има и в селата, които са на юг от В. Търново, макар и попадащи в община Дряново – Туркинча, Соколово, Косарка и др. “Излизането” от община В. Търново обаче създава затруднения най-вече сред семействата с деца, които посещават детски градини и училища, ако родителите работят в старата столица, а се налага да ги запишат да учат по местоживеене.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg