Българите търсят все повече къщи в селата около големите градове. Засиленият интерес към такива имоти се дължи та корона кризата и наложената от нея карантина, която приковава много хора вкъщи.

Интересът, който се наблюдава, е към купуване на всякакъв тип имоти в малките населени места – стари къщи за реновиране, нови завършени такива, празни дворни места и други.

Около Стара Загора най-предпочитани са имотите в селата Борилово, Сулица, Малка Верея, Кирилово, Пряпорец, Ново село и Старозагорски бани. Наблюдава се и интерес към селата на юг от Стара Загора, където цените на къщите са се повишили почти двойно.

Засилен интерес отчитат брокери и към къщи около Пловдив. Покупките на къщи формират над 20% от пазара в града. В села, които се намират до 7км. от града, цената е на кв. м. на имот е 700 евро, а до 20 км е до 600 евро, показват данни на агенция за недвижими имоти.

Старите къщи, които се намират на по-голямо разстояние от града, се купуват на цена от 40 до 90 хил. лева. Една от новите топ дестинации за покупка на къща е село Гълъбово.

istock
istock

Много търсени са и парцели с размери около 500-600 кв. м., както в Пловдив, така и в близките села за построяване на еднофамилни къщи с двор за отдих.
Във Варна пазарът на къщи представлява 6% от общия.

Може ли покупката на селски имот да се финансира с ипотека

С над 20% поскъпнаха селските имоти и в района на Велико Търново за малко повече от година. Най-търсени са имоти в ценовия диапазон между 50 хил. и 70 хил. евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg