От години рентите са един от често дискутираните въпроси в зърнопроизводството. През 2021 г. заради високата реколта от пшеница и справедливите цени, рентите на места достигнаха 120 лв. През 2022 г. те са още по-нагоре, достигайки нива от 160 лв./дка на места, съобщава Агри.БГ.
 
Североизточна България 
 
"Рентите са болна тема. А е болна, защото няма пазари, съответно няма откъде да се платят. На места виждаме много високи ренти, не знам на каква база. Но така или иначе хората трябва да си получат парите и тях не ги интересува, че държавата нехае за българското производство, че не е валяло и т.н. Ние се опитваме по всякакъв начин да направим, така че да реализираме продукцията на добра цена, за да се отплатим на тях", коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 
Северна България
 
"Неоправдано високи ренти. Аз го заявявам като човек, който търси пазарна логика във всяко едно отношение. Пазарът на торовете е по пет. Липсват средства, защото складовете са ни пълни, а рентите ги вдигаме. Няма да обвинявам пряко сегменти от сектора. Сравнително по-малките ползватели имат изключително агресивна политика, при положение, че идва нов програмен период, в който има много неизвестни. Вярно е, че цените пораснаха, но ние говорим, че цените са инфлационно нагоре. Те не са с толкова добавена стойност с колкото ни се иска и което е нормално. Затова смятам, че рентите са супер надценени и не са пазарни, които да гарантират едни дългосрочни отношения между ползватели и арендодатели. Затова според мен това нещо ще си го платим ние и то още догодина ще се види как стоят нещата", обясни Димитър Мачуганов, зърнопроизводител от Ловешко.

Как се определя каква рента ще получите от земята си

Северозападна България
 
"Сериозен растеж на рентите. Причините са много. Не са само икономически. Според мен са структурни. По този начин на земеделие в България, който се опитва да се налага надали е най-добрият. Той предопределя и нивото на арендните плащания. Като казах структурно определяне, имах предвид задаването на определен брой стопанства с огромен потенциал. Мисля, че от това загубиха селските райони. Спечелиха хората, защото големите стопанства могат да произвеждат рентабилно, но селските райони загубиха. Те ще продължават да губят. Ние ще продължаваме да се обезлюдяваме там", смята Александър Александров, зърнопроизводител от Видин.
 

istock
istock

Югоизточна България
 
"Хората с рентите изобщо не ги интересува, че ние не сме продали продукцията. Казват, че преди си давал 50 лева, сега трябва да даваш 100. Цената на зърното и разходите са се повишили, но искам да ви кажа, че печалбата не се е повишила със сигурност. Ако говорим за печалба, надали ще успеем да достигнем печалба от предходни години. Така че повишаването на рентата просто ще ни изяде до голяма степен печалбата тази година. В Северна България вече чух за ренти и по 150-160 лв. Там говорим за кооперации, там нещата стоят по по-различен начин, но все пак тези цени за мен са невъзможна рента. Няма как на 150 лв. рента да печелиш", добави Илия Проданов, зърнопроизводител от Бургаско.
 
Югоизточна България
 
"Рентите ни са двойни на миналата година. В нашия регион сме плащали досега около 30 лв. Рента. А тази година беше 50-60 лв. В различните села различно, но горе-долу така се падат нещата - двойно. И горивата двойни, и коридора като го удължат ще стане чудесно", заключи Георги Радев, зърнопроизводител от Сливен.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg